biznis
0

Sindikat ne želi prihvatiti mogućnost gašenja "Krivaje 1884"

FENA
Predsjednik Sindikata preduzeća "Krivaja 1884", Vehbija Aličić izjavio je za Fenu, da je i pored najave većinskih vlasnika da će od 1. februara proizvodnju svesti na minimum s namjerom da napusti projekat dogovoren sa Vladom FBiH, veći broj radnika ovog preduzeća jutros je pozvan na posao.

"Ohrabruje da je veći broj ljudi ipak na poslu i obavlja svoju djelatnost kako bi osigurali isplatu plata za decembar i januar. Najava o prekidu projekta Krivaja 1884 za nas je šokantna i neprihvatljiva. Ne želimo da vjerujemo da se aktuelne vlasti neće zauzeti da spase više od 1.900 radnih mjesta i uostalom cijele Zavidoviće koji žive od ovog preduzeća", kaže Aličić.

Od kako je u petak direktor "Krivaje 1884" i jedan od većinskih vlasnika, Ismet Mujanović najavio povlaćenje iz projekta zbog izostanka podrške, prije svega javnih preduzeća zaduženih za isporuku drveta i kako je rekao, pritisaka pravosudnih organa, radnicima "Krivaje 1884" stigao je veliki broj telegrama podrške.

"Moralna podrška radnika, kolega iz Sindikata i građana BiH nikada nije bila upitna ali bez pomoći državnih struktura ne možemo. Očekujemo da će problemi koji su pratili dosadašnjih 15 mjeseci rada Krivaje 1884 ipak biti rješeni", izjavio je Aličić.

Za sutra u 11 sati najavljen je sastanak rukovodstva Sindikata ovog preduzeća na kojem će se odrediti dalji potezi u pravcu rješavanja novonastale krize koja prijeti otkazima za 1.911 radnika.