Zenica
0

Sindikat ArcelorMittala najavio proteste ispred direkcije

FENA
Glavni odbor Sindikata ArcelorMittala Zenica na vanrednoj sjednici zbog neprihvatanja sindikalnih stavova i Odluke Uprave o privremenom prekidu rada za najveći dio uposlenika, donio je Odluku da radnike pozove na proteste 2., 3. 6. aprila i dalje, ispred direkcije ArcelorMittala Zenica i to u vremenu od 14.00 do 15.30 sati.

Sindikat je danas na pres-konferenciji prezentirao svojih šest zahtjeva kojim će izaći pred Upravu.

Sindikat traži provođenje postupka i pokretanje pitanja odgovornosti pojedinaca za propuste koji su doveli do velikih tehnoloških zastoja u proizvodnji, prije svega na visokoj peći, te poštivanje odredbi radnog zakonodavstva, posebno onih koje se odnose na prekovremeni rad i sistem rada u smjenama.

Također, tražimo da radnici za vrijeme privremenog prekida rada u aprilu primaju naknadu u visini od 65 posto federalnog prosjeka plaće i da se na privremenom prekidu rada ne može nalaziti istovremeno više od jedne trećine zaposlenih radnika, a sve to zbog sigurnosnih razloga, izjavio je predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica Islam Imamović.

Čelnici Sindikata optužili su direktora za ljudske resurse kompanije Mirsada Čolakovića, federalnog ministra za energetiku, rudarstvo i industriju Vahida Heću i generalnog direktora M.K. Srinivasana da su proteklih dana iznoseći neistine o navodnom sporazumu sa Sindikatom, obmanuli radnike kompanije.

Na pitanje, koliko će radnika biti obuhvaćeno mjerama privremenog prekida rada, predstavnici Sindikata su naveli da bi taj broj mogao dostići gotovo 2.800 radnika, s tim da svi neće istovremeno biti na prekidu posla.

Glavni odbor Sindikata ArcelorMittal Zenica smatra da Uprava kompanije svjesno dramatizuje svjetsku ekonomsku krizu i da stanje u proizvodnim pogonima tvornice kao i na tržištu čelika nije tako strašno, o čemu svjedoči pojačan promet na izlaznim kapijama ArcelorMittala Zenica.