biznis
0

Sindikat Arcelor Mittal Zenica traži pomoć od Vlade FBiH

FENA
Sindikat Arcelor Mittal Zenica pozvao je danas Vladu Federacije BiH i resorna ministarstva da zajedno sa predstavnicima korporacije Arcelor Mittal iz Londona, riješe problem ishrane oko 4.000 radnika ove kompanije.
  • Nesporazumi oko toplog obroka za radnike Arcelor Mittal Zenica nastali su 12. maja kad je davalac usluga Željezara Zenica poslovodstvo Arcelor Mittal Zenica obavijestio da će povećati cijene toplog obroka i to sa 2,75 KM na 3,60 KM sa uračunatim PDV-om. Obzirom da naša poslovodstvo nije prihvatilo povećanje cijena, Željezara Zenica je od 19. maja počela isporučivati tople obroke sa umanjenim normativima, izjavio je danas na pres-konferenciji predsjednik Sindikata Arcelor Mittal Zenica Islam Imamović.

Ugovor o isporuci toplih obroka između Željezare Zenica i Arcelor Mittal Zenica potpisan je u vrijeme pregovora oko raspodjele Željezarinih stanova na koje nisu podneseni zahtjevi za povrat i trebao bi važiti do 2011. godine.

  • Danas imamo stanje da Arcelor Mittal Zenica ne prihvata povećanje cijene za topli obrok, a Željezara Zenica nije za to da radnici plaćaju novcem, što je rezultiralo da su radnici u otežanim uslovima rada sve gladniji. Ako se do ponedjeljka ovaj problem ne riješi, Sindikat će radnike pozvati na neposlušnost uzimanja toplog obroka, izjavio je Imamović.

Osim obroka u vrijednosti 2,75 KM, radnici Arcelor Mittal Zenica imaju i novčani dio toplog obroka u iznosu od 5 KM.