Novac nije isplaćen
0

Sindikat "Aide" prevario radnike?

FENA
Ni sedam dana nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala sredstva za isplatu jednokratne pomoći svi radnici "Aide" nisu dobili novac.

Radnicima koji nisu učestovali u protestima podijeljeno je po 150 ili 200 KM. Neki od njih pomoć su zatražili u Savezu samostalnih sindikata TK-a gdje su im jasno kazali da se odluka Vlade i Skupštine mora ispoštovati.

Savez samostalnih sindikata TK-a ne raspolaže podacima koliko je radnika "Aide" njihov Sindikat oštetio u podjeli novca. Taj podatak nismo dobili ni od predsjednika Sindikata radnika "Aide" Muhidina Okanovića, u čijoj nadležnosti je bilo provođenje odluke.

On je kazao da će novac ipak biti isplaćen svim radnicima u istom iznosu od 300 KM te da svi oni koji su dobili manji iznos trebaju doći po ostatak novca.

Po Okanovićevim riječima Sindikat neće novac isplatiti članovima menadžmenta nego će novac predviđen za njih vratiti u kantonalnu kasu. Nakon svega nadamo se da će uslijediti kontrola podjele sredstava koja su zapravo novac poreznih obveznika.

Podsjećamo, predstavnici Vlade i Skupštine TK-a 25. februara dogovorili su sa Sindikatom Fabrike obuće da se svim uposlenicima "Aide" podijeli iz kantonalnog budžeta po 300 KM. Novac je već sutradan prebačen na račun Sindikata, ali on potom nije podijeljen radnicima na dogovoreni način.