biznis
0

Silajdžić učestvuje na 8. godišnjem ekonomskom forumu za Sjevernu i Južnu Evropu

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić obratio se danas na 8. godišnjem ekonomskom forumu za Sjevernu i Južnu Evropu koji je održan u Budvi pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i Instituta za evropske odnose.

Između ostalog, dr. Silajdžić je rekao da je zajednički cilj zemalja regiona ulazak u Evropsku uniju i NATO, te dodao da one mogu ponuditi Evropskoj uniji svoj prostor, kao i osigurati stabilnost u budućnosti pod okriljem evroatlantskih integracija.

Potrebno je, kako je naglasio, pokrenuti i pozitivne incijative koje bi poslale novu poruku sa ovih prostora. Prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine sa zemljama Srednjeg istoka, koje su bogate naftom i plinom, kako je istakao dr. Silajdžić, mogu biti od interesa za cijelu Evropu.

„Bosna i Hercegovina je pomorska zemlja i može prihvatiti i transportovati ove energente koji su neophodni, kako regionu, tako i Centralnoj i Zapadnoj Evropi.“

U nastavku obraćanja dr. Silajdžić je istaknuo da Bosna i Hercegovina raspolaže energetskim i drugim potencijalima koji, ukoliko budu iskorišteni, mogu biti važan resurs ne samo za BiH nego i za zemlje u okruženju.

Dr. Silajdžić je rekao da ni prošlost ne smije biti ignorirana zbog sigurnije budućnosti, te da minimum pravde mora biti zadovoljen. Vjerujem da magistrale koje sada gradimo između Sjeverne i Južne Evrope neće biti samo konstrukcije od betona nego magistrale vrijednosti i razumijevanja drugog i drugačijeg, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.