biznis
0

Silajdžić o ublažavanju posljedica ekonomske krize

FENA
Predsjedništvo Stranke za BiH razgovaralo je danas u Sarajevu o mjerama što ih ta stranka može inicirati radi prevazilaženja ekonomske krize, a izražena je bojazan da će se ta kriza na BiH posebno odraziti u narednoj godini.

Na pres konferenciji SBiH, održanoj tim povodom, predsjednik te stranke Haris Silajdžić je istaknuo da su investicije u energetskom sektoru neophodne za BiH posebno u krizi u kojoj se nalazi. On je kazao da je investiranje u energetski sektor, pored ostalih mjera, najbolji mogući način da se ublaže posljedice finansijske i ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijetu. On to vidi kao imperativ i priliku da BiH iskoristi i svoja bogatstva i održi investicije. S tim u vezi, on je pozdravio Forum vezan za energetski sektor koji je planiran za utorak, 16. decembar.

Resorni ministar Vahid Hećo je kazao da Vlada FBiH i resorna ministarstva organiziraju Forum na koji su pozvani svi relevantni faktori od članova Predsjedništva BiH do granskih sindikata, kompanija, te predstavnike drugih oblasti kojih se to tiče i koji znaju šta znači pokretanje investicija u BiH.

"Mi u Vladi FBiH mislimo da su projekti infrastrukture koje vodi Ministarstvo prometa i komunikacija i energetski projekti jedini i pravi spas, osim finansijske podrške koja se planira da se pokrenu investicije“, kazao je Hećo.

On je istakao da je energetski sektor "lokomotiva razvoja" i da će se bez tog temeljnog sektora BiH patiti u prevezilaženju nadolazeće krize.

Silajdžić je kazao da je, kao član Predsjedništva BiH, u vezi s tim, već zatražio kreditne linije izvan BiH (od Katara, Kuvajta i Libije) kako bi privrednim subjektima i bh. građanima bile olakšana trenutna situacija.

Silajdžić se osvrnuo i na pismo što ga je uputio predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a u povodu govora visokog predstavnika Miroslava Lajčaka pred tim vijećem. Silajdžić je danas kazao da je Lajčakovo istupanje na tom skupu bilo nepotpuno i ponegdje tendenciozno.

"Radi se o prebacivanju odgovornosti. Nije osnovni uzrok ove situacije u BiH, kako je to Lajčak govorio, nacionalistička ili negativna retorika na svim stranama. Ona je posljedica osnovnog uzroka, a to je kršenje Dejtonskog sporazuma uglavnom od vlasti entiteta RS i tolerisanja takvog stanja od međunarodne zajednice ovdje u BiH“, kazao je on.

Visoki predstavnik je identificirao niz konkretnih opstrukcija i ozbiljnih osporavanja institucija, nadležnosti i zakona u BiH. Međutim, kaže Silajdžić, propustio je da ponudi bilo kakve mjere koje je njegov ured dužan preduzeti da zaustavi takve opstrukcije i osporavanja.