Skenderija
0

Silajdžić na svečanom otvaranju PosaoFesta

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zvanično će otvoriti sajam poslova i profesija PosaoFest koji će se održati danas u Centru Skenderija dvorana Mirza Delibašić, pod sloganom "Kriza pogađa - PosaoFest uzvraća udarac".

PosaoFest je najveći sajam poslova i profesija u BiH u organizaciji portala Posao.ba i Centra Skenderija koji će već drugu godinu zaredom okupiti poslodavce iz BiH i regiona, osobe koje traže posao ili žele unaprijediti karijeru.

Glavna prednost sajma poslova i profesija je u tome što posloprimci direktno mogu razgovarati sa menadžerima ljudskih resursa i direktorima bosanskohercegovačkih i internacionalnih kompanija, predstaviti svoje kvalifikacije i interese, obaviti razgovor za posao, naučiti kako napisati aplikacione dokumente, posjetiti stručne radionice i predavanja. Za mnoge mlade ljude to će biti prvi susret sa poslodavcima i prva prilika da popune aplikacione dokumente. Ulaz na PosaoFest 2009 besplatan je za sve posjetioce.

Specijalni program ovogodišnjeg PosaoFesta pod nazivom „Identificiraj sposobnost“ bit će namijenjen zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Pokrovitelji programa su Svjetska banka u BiH i YEP (Projekat zapošljavanja mladih u BiH) koji podržavaju Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC i Austrijska agencija za tehničku saradnju ADC. U okviru tog programa predstavit će se mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa invaliditetom a naglasak programa je na identifikaciji sposobnosti tih osoba i njihovom uključenju na tržište rada. Ideja je da jedan sajam okupi sve osobe koje traže posao te da im se ponude jednake mogućnosti za zapošljavanje.

Prošlogodišnji PosaoFest okupio je 40 kompanija iz BiH i regije, a veliki interes za ovaj sajam pokazali su ljudi različitih profila i različitih uzrasta, od učenika iz srednjih škola, studenata, do visokoobrazovanih i stručnih kadrova. Činjenica da je sajam pored edukativnog dijela donio konkretne rezultate u zapošljavanju, posebno je ohrabrila i obradovala organizatore PosaoFesta.