Doha
0

Silajdžić na konferenciji "Finansiranje za razvoj"

FENA
Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić boravi u Dohi u Državi Katar, gdje je prisustvovao međunarodnoj konferenciji „Finansiranje za razvoj“ (Monterrey Consensus).

Organizator Konferencije su Ujedinjene nacije a domaćin je emir Države Katar šeik Hamad bin Khalif Al-Thani.

Glavne teme Konferencije su svjetska finansijska kriza, kriza u ekonomiji, poskupljivanje energenata, kriza u proizvodnji hrane, klimatske promjene ali i iznalaženje potrebnih mjera kako bi se to prevazišlo.

Konferencija je počela minutom šutnje i odavanjem počasti poginulima u terorističkim napadima u Indiji te pozdravnim obraćanjima generalnog sekretara UN-a Ban Ki Moona i domaćina, katarskog emira Al Thanija.

Prvog dana Konferencije, učesnicima se obratio član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić , koji je kazao da ukoliko finansijska kriza zahvati region, i Bosna i Hercegovina, kao i ostale države, može očekivati njene posljedice. On je istakao da su pravda, pravednost i poštivanje osnove mira te da su mir i stabilnost osnove dobre ekonomije. Prema njegovim riječima Bosna i Hercegovina je zemlja bogata izvorištima vode te bogata prirodnim resursima ali i da je, kako je rekao, Bosnu i Hercegovinu, poput nekih država u svijetu stigla nesreća i nepravda što je usporilo njen razvoj. Ponovio je važnost ekonomije ali je istakao da se uporedo sa razvojem ekonomije i ljudi trebaju razvijati odnosno napredovati.

Kriza, prema riječima člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića ima više aspekata, između ostalog i ljudski aspekt. On smatra da se moraju pronaći mjere odnosno rješenja kako bi se finansijska kriza prevazišla.

Učesnicima, prvog dana Konferencije, su se obratili i predsjednik Republike Francuske Nicolas Sarkozy, Bugarske Georgi Parvanov, Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad, te predsjednici Kenije, Zimbabvea, Sudana, Čada Tanzanije, Tadžikistana, Alžira, Kosta Rike, Konga, veliki broj premijera te predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso i generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije.

Govornici su istakli da u finansijskoj krizi nijedna zemlja na svijetu nije privilegovana te da su svi u istoj poziciji i da se sa krizom svi suočavaju. Naglašena je potreba bolje saradnje država u svijetu a istaknuta je važnost stabilnosti i mira i razvoja za cijeli svijet. Posebno je, kako je rečeno, značajna borba protiv siromaštva, zapošljavanje i razvoj poljoprivrede. Svi državnici, koji su se obratili sudionicima Konferencije, su kazali da su prosperitet građana, solidarnost i mir najvažniji za sve zemlje svijeta.

Tokom posjete Kataru član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić sastao se sa emirom Države Katar šeikom Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem. Razgovarano je o unaprijeđenju saradnje između Bosne i Hercegovine i Katara, s posebnim akcentom na ekonomsku i privrednu saradnju. Prema riječima dr. Silajdžića, Bosna i Hercegovina ima resurse i želi da se razvija ali su joj za to neophodne investicije.

Emir Katara Al Thani je istakao da Bosna i Hercegovina u ovoj državi ima prijatelja, te naglasio spremnost da podrži razvoj naše zemlje. Razgovarano je o mogućostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu te kreditiranju pod povoljnim uslovima, što je, kako je rečeno, za razvoj BiH od izuzetnog značaja.

O investiranju i kreditnim linijama, razgovarano je i tokom susreta sa katarskim ministrom za međunarodnu saradnju Khalidom Bin Mohammadom Al Attiyahom i ministrom za ekonomiju i trgovinu Fahad Bin Jassimom Bin Mohammedom Al Abdulrahmanom Al Thanijem. Najviše riječi bilo je o mogućnostima ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu i energiju. Dogovoreno je da delegacija iz Katara, početkom naredne godine, posjeti Bosnu i Hercegovinu, te da se na licu mjesta uvjeri u mogućnosti ulaganja u našu zemlju.

Inače, na marginama međunarodne konferencije „Finansiranje za razvoj“ (Monterrey Consensus) dr. Silajdžić susreo se sa brojnim državnicima koji borave u Kataru ovim povodom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.