biznis
0

Silajdžić: Bh. firme pozvane da sudjeluju u projektima izgradnje u Libiji

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić izjavio je danas da su libijski zvaničnici uputili poziv bh. preduzećima da sudjeluju u izgradnji i obnovi, u prvom redu, infrastrukture ove zemlje, te da se radi o projektima u koje će u narednom petogodišnjem periodu biti investirano 140 milijardi dolara.

Silajdžić je u izjavi datoj po povratku iz ove prijateljske zemlje potcrtao kako se tokom višednevne zvanične posjete susreo s najvišim zvaničnicima Libijske Arapske Džamahirije, te da je tokom brojnih razgovora izražena obostrana spremnost za unapređenje ukupnih odnosa, a u prvom redu ekonomske saradnje dviju zemalja.

Prema njegovim riječima, do kraja ove godine trebalo bi pristupiti potpisivanju sporazuma o promociji i zaštiti stranih investicija, sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sporazuma o naučnoj i tehničkoj saradnji.

Silajdžić je istaknuo spremnost libijske strane da uposli veći broj medicinskih radnika, te da proširi saradnju u oblasti farmaceutske industrije.

Inicirana je i saradanja univerziteta dviju zemalja, a dogovoreno je i održavanje drugog kruga zasjedanja Mješovitog komiteta do kraja 2008. godine.

S ciljem ubrzavanja svih ovih procesa u junu će se nastaviti kontakti na ministarskom nivou.

Silajdžić se tokom boravka u Libiji susreo s njenim predsjednikom Moamerom el-Gadafijem, libijskim premijerom dr. El Baghdadijem el-Mahmudijem, predsjednikom Parlamenta ove zemlje Miftahom Muhamedom Keibom i drugim visokim zvaničnicima.

S predsjedavajućim Predsjedništva BiH dr. Harisom Silajdžićem u Libiji je boravila i delegacija privrednika koju čine direktori preduzeća MIMS, Bosnalijek, Energoinvest, Promo Donji Vakuf, DITA Tuzla, Integral Inženjering, ENGO Bihać, Bosna ADS, Širbegović grupa, Giprom Tuzla, OKI Sarajevo i Tehnograd Company Tuzla.