biznis
25

Siemens uprkos povećanju profita upozorava na rizike

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka kompanija Siemens povećala je godišnju procjenu profita, nakon snažne potražnje za obnovljivim izvorima energije u drugom tromjesečju.

U finansijskoj godini koja se završava u septembru Siemens očekuje profit po akciji između 6,50 i 6,70 eura u odnosu na prethodno stanje.

Neto profit grupacije koja nudi širok spektar proizvoda od vozova, gasnih i vjetro turbina do medicinske opreme, dostigao je 1,37 milijardi eura u trećem finansijskom tromjesečju, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

Profit poslovanja je skočio za 41 posto, na 2,67 milijardi eura zahvaljujući prihodima od 19,8 milijardi eura, što je za pet posto više u odnosu na isti period prošle godine.

"Siemens je ostvario nevjerovatne rezultate u izuzetno teškoj situaciji na tržištu", izjavio je generalni direktor kompanije Joe Kaeser, upozoravajući istovremeno na mogućnost pogoršanja tržišnih uslova.

"Poremećaji su sada izgleda postali novi svjetski poredak", rekao je on, aludirajući na odluku Velike Britanije da izađe iz Evropske unije (EU), terorizam i napete odnose Turske i EU.

Ovakve stvari, kako je dodao, stvaraju neizvjesnost, što izaziva oklijevanje koje za posljedicu ima tešku investicionu klimu i nižu potrošnju. Takvi rizici bi mogli ugroziti dijelove Siemensovog poslovanja u predstojećoj finansijskoj 2016/2017. godini koja počinje u oktobru.

Ipak, od aprila do juna vrijednost Siemensove knjige porudžbina je porasla na 21 milijardu eura, što je za šest posto više u odnosu na isti period prošle godine i rezultat je snažne potražnje za obnovljivim izvorima energije.