biznis
118

Siemens Energy Automation donirao opremu od 350.000 KM IUS-u

Klix.ba
Renomirana njemačka kompanija donirala je Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) najmodreniju opremu iz oblasti elektroenergetike, koja će IUS zasigurno svrstati među najsavremenije opremljene univerzitete u ovoj naučnoj oblasti u regionu.

Ova donacija, koja je namijenjena za potrebe laboratorija u okviru Istraživačkog centra IUS-a, je inicirana i ostvarena uz nesebičnu podršku van. prof. dr. Izudina Džafića, sa programa Elektrotehnike i elektronike, Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka IUS-a. Prof. Džafić je bio dugogodišnji uposlenik kompanije Siemens u Njemačkoj, kao stručnjak i menadžer na raznim inovativnim projektima, koji je svoju saradnju sa ovom kompanijom nastavio i nakon svog povratka u BiH.

“Nabavka višenamjenske specifične opreme i softvera za našu laboratoriju značajno će poboljšati praktične vještine i kompetentnost naših studenata, te im omogućiti djelotvorniji rad i praćenje međunarodnih trendova. Studenti će imati priliku da se kroz praksu i rad na najsavremenijoj opremi i metodama bolje upoznaju sa sistemom Smart Grids (pametne mreže) i njenom aparaturom”, rekao je prof. Džafić.

O višestrukoj i neizmjernoj koristi koju će ova donacija IUS-u omogućiti studentima, budućim inžinjerima, prorektor IUS-a, doc. dr. Muhamed Ali, je izjavio: “Ovo je izuzetno vrijedna donacija našem Univerzitetu i ponosan sam na činjenicu da među našim akademskim kadrom imamo profesore poput prof. Džafića, koji su posvećeni svojoj profesiji i koji konstantno rade na uključivanju studenata i profesora u tokove savremene tehnologije”.

Donirana oprema će biti dostupna za potrebe studenata od početka nove akademske godine.