Sabotaža u Nigeriji
0

Shell zatvorio tri protočne naftne stanice

SRNA
Pripadnici MEND-a (Foto: EPA)
Pripadnici MEND-a (Foto: EPA)
Kompanija Royal Dutch Shell zatvorila je svoje tri protočne stanice u regionu Delte Nigera nakon što je na naftovodu izvršena sabotaža, saopšteno je danas iz te kompanije.

U saopštenju se navodi da je tokom vikenda potvrđeno curenje goriva na naftovodu Trans Ramos i da je najvjerovatniji uzrok sabotaža. Curenje je kasnije zaustavljeno.

Još nijedna od oružanih grupa nije preuzela odgovornost za sabotažu.

Sabotaža se dogodila neposredno nakon što je nigerijska militantna grupa "Pokret za emancipaciju Delte Nigera" (MEND) saopštila da će okončati primirje proglašeno u oktobru prošle godine.

Portparol ove grupe rekao je da MEND ne vjeruje da će vlada vratiti kontrolu nad resursima u Delti Nigera.

MEND je zahtijevao da se stanovnicima Delte Nigera da veći udio u profitu ostvarenog iz naftnih resursa i zemljišta dok su naftne kompanije upozorene da se pripreme za napade na instalacije i radnike.

Analitičari navode da nije poznato da li je saopštenje stiglo od cjelokupnog MEND-a ili od ogranka koji ne prihvata ponudu za amnestiju dobijenu od nigerijskog predsjednika Umaru Yar'Adua.
Militanti su u proteklih nekoliko godina pokrenuli niz napada koji su Nigeriju koštali višemilionskih iznosa u prihodima od nafte.

Zbog napada naftna postrojenja nisu mogla da rade više od dvije trećine od svojih kapaciteta zbog čega je Nigerija od prihoda mjesečno gubila oko milijardu dolara.