biznis
0

Šezdeset bh. metalaca dobilo posao u Italiji

FENA
Italijanska Centralna direkcija za rad, obrazovanje, univerzitete i istraživanja finansirala je obrazovni program za državljane BiH koji ima za cilj zapošljavanje u Italiji u metalskom sektoru.

Te obrazovne kurseve od 120 sati, kako se navodi u saopćenju Direkcije, pohađalo je 60 kandidata iz BiH. Na učenje italijanskog jezika bilo je odvojeno 80 sati, a na obrazovanje o običajima društva i pravnom sistemu i sigurnost na radnom mjestu po 20 sati.

Organiziran je i kurs stručnog usavršavanja za varioce - kandidate koji nisu prvobitno zadovoljili uvjete javnog poziva, a uz finansijsku podršku Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i Federalnog zavoda za zapošljavanje, nakon čega su formirana četiri razreda od po 15 kandidata.

Toj prvoj grupi kandidata, nakon položenih testova, osigurano je zaposlenje u kompanijama «Cimolai» i «Fabbris» u gradu Pordenone. Radi se o velikim i uglednim kompanijama koje su priznate u metalskom sektoru u Italiji.

Organizirano putovanje slijedi 27. januara, a po dolasku u Italiju, kandidati će biti smješteni u Centro formazione Pordenone i imati još jednu sedmicu obrazovanja i privikavanja na ambijent.

Oni će 2. februara biti smješteni u stanove koji su prethodno pripremljeni za njih i početi s radom u navedenim kompanijama 4. februara.

Nosilac Projekta je Centro Formazione Pordenone, a partneri u projektu iz BiH su JU Bosanski kulturni centar Sarajevo, JU Srednja stručna škola Tešanj i Zavod za zapošljavanje Zeničko – dobojskog kantona.