biznis
68

Šest načina da brže programirate

Klix.ba
Aron Hsu, kompjuterski naučnik, jednom je rekao da je programiranje zaboravljena vještina razmišljanja. Svakako je riječ o vještini koja se ne može naučiti za jedno prijepodne, ali programiranje uopšte ne mora da bude bauk.

Evo nekoliko savjeta kako da ubrzate proces programiranja.

1. Potražite primjer koda koji pišete

Ako ste početnik u pisanju programa, uvijek treba da potražite primjer koji se u praksi pokazao kao dobar za problem koji imate. Međutim, primjere ne treba samo iskopirati, već je važno da pokušate da shvatite princip kojim je kod pisan. Jedan od načina da se vježbate u ovome jeste da prvo razmišljate o tome šta neka linija koda proizvodi u praksi, a tek onda to i provjerite.

2. Ne zaustavljajte se kod primjera – probajte da li on zaista radi

Kad gledate tutorijale ili čitate udžbenike iz oblasti programiranja, vjerovatno vam se čini da je sve jasno, da se sve podrazumijeva. Vrlo često, to je zaista slučaj, ali ponekad i nije. Postoji samo jedan način da znate da li ste nešto dobro razumjeli – isprobajte kod i vidite kako radi.

3. Nemojte kopirati liniju koda iz primjera – otkucajte je sami

Prva reakcija većine programera jeste da iskopiraju i naljepe uzorak koda radi uštede vremena. Dugoročno gledano, mnogo je bolje da otkucate svaki karakter. Ovaj postupak će vas natjerati da obratite pažnju na svaki detalj, cijelu sintaksu i interpunkciju. Ovako ćete stjecati rutinu sve dok jednog dana ne budete bili u stanju da kod kucate naslijepo.

4. Igrajte se sa kodom

Kada se uvjerite da je planirani rezultat postignut, probajte nešto drugo. Eksperimentišite. Kontrola je u programiranju laka, jer se promjene u kodu trenutno reflektuju na rezultat. I sve se lako popravlja. Nema opasnosti da učinite trajnu štetu.

5. Naučite da koristite alate za otklanjanje grešaka

Debugger je poseban alat koji detektuje greške u kodu. On će vam omogućiti da, liniju po liniju, ispratite kako vaš kod radi i gde su greške. U početku proces ispravljanja grešaka može potrajati, ali što duže budete koristili ovakve alate – uvjerićete se koliko vam skraćuju vrijeme.

6. Tražite još izvora

Ne treba posebno naglašavati da je internet neiscrpni izvor odgovora na razna pitanja. Nemojte se stidjeti da na forumima postavite pitanje, ma kako banalno ono bilo. Budite sigurni da isti problem muči mnoge. Programere prati glas da ne vole da odgovaraju na pitanja, ali – što jasnije i detaljnije vaše pitanje bude bilo sročeno – veće su šanse da dobijete odgovor.

Ako planirate da se brzo usavršite kao programer, razmislite o upisivanju provjerenog specijalizovanog programa u ovoj sferi. Navedeni savjeti će vam na tom putu sigurno pomoći.