biznis
0

SERDA organizuje besplatnu radionicu "Pokretanje vlastitog biznisa"

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u okviru projekta Poslovni inkubator organizuje besplatnu radionicu o temi „Pokretanje vlastitog biznisa”.

Radionica će biti otvorena za korisnike Poslovnog inkubatora, studente završnih godina fakulteta i nezaposlene osobe.

Osnovni kriteriji za apliciranje nezaposlenih osoba, kako navode iz SERDA-e, jesu da su u evidenciji službe za zapošljavanje, da su mlađi od 45 godina i da imaju minimalno srednju stručnu spremu.

Predviđeno trajanje radionice je 24 radna sata (četiri dana).

Radionica uključuje uvod u poduzetništvo (kako izabrati vlastiti biznis, pravila za pokretanje biznisa uz malo novca, kako sagledati vlastite poslovne mogućnosti, analiza poslovnog okruženja...) ; poslovno planiranje i početak pisanja vlastitog poslovnog plana (sadržaj tog plana, pravna pitanja i pravni status, tehničko-tehnološka pripremljenost, izbor i analiza proizvodnog programa...); izradu vlastitog poslovnog plana (analiza tržišta, konkurencije); rizik, cijene troškovi (procjena i zaštita od rizika, ulaganje, projekcija...); obračun troškova i tok gotovine; prezentaciju poslovnog plana i dr.

Po završetku radionice svaki polaznik će imati urađen poslovni plan sa kojim će moći aplicirati za finansijska sredstva i pokrenuti vlastiti biznis.

Sve radionice će biti održane u prostorijama SERDA Poslovnog inkubatora, a predavači će biti renomirani stručnjaci u ovoj oblasti. Radionice počinju iduće sedmice i trajat će do kraja aprila.