biznis
19

SERDA objavila poziv za novi ciklus edukacije za uspješno korištenje sredstava iz EU fondova

Sponzorirani članak
Destine miliona eura iz EU fondova namijenjenih BiH ostaju neiskorištene jer samo određeni broj bh. institucija ima stručno osposobljene kadrove za korištenje sredstava iz EU fondova, odnosno znaju pisati projekte i pravilno aplicirati za EU fondove. Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA pokrenula je prije tri godine Projektu akademiju za obučavanje kadrova u ovom segmentu.

Putem praktičnih programa edukacije o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima, SERDA djeluje i doprinosi jačanju ljudskih kapaciteta i kompetencija spram apsorpcije pretpristupne pomoći Evropske unije.

U okviru SERDA-ine Projektne akademije do sada je održano 35 ciklusa ove vrste edukacija za ukupno 525 polaznika - predstavnika institucija svih nivoa vlasti, obrazovnih institucija, nevladinih organizacija, javnih kompanija, malih i srednjih preduzeća, kao i fizičkih lica.

Edin Bihorac je uposlenik Ministarstva finansija Kantona Sarajevo i pohađao je ovu akademiju. Prošle godine završio je prvi dio obuke, a trenutno pohađa drugi dio.

"Riječ je o obučavanju kreiranja projekata kojim se apliciralo za IPA fondove. To je vrlo aktuelna priča. Akademija je vrlo profesionalna. Ima puno gradiva, ali je raspoređeno na pet radnih dana i predavanja traju od 9 do 15-16 sati. Ne predaje se samo teorija već ima interakcija i vježbe gdje simulirate okruženje i podjele nas u grupe, a nakon što završimo zadatak analiziramo s predavačem urađeno", rekao nam je Bihorac.

Istakao je kako su predavači vrlo profesionalni i imaju iskustva, te da mu je ova Akademija mnogo pomogla Već je dobio neke ponude da bude angažovan na projektima iz oblasti kulture.

Fatima Insanić Jusufović je iz Farmaceutskog društva FBiH i također pohađa drugi dio obuke Projektne akademije.

"Edukacije je bila fantastična. Predavači imaju veliko znanje i teorijsko i praktično. Ekipa učesnika je vrlo kreativna i razvili smo mrežu, te ćemo sigurno sarađivati. Svako ko želi raditi projekte za pristup IPA fondovima bit će oduševljen edukacijom. Kada sam završila prvi dio jedva sam čekala da počne drugi", rekla nam je Insanić Jusufović.

Program rada Akademije predviđa intenzivnu interaktivnu edukaciju sa polaznicima, fokusirajući se na odabir i razvoj projektnih ideja te izradu kvalitetnih projektnih prijedloga, s ciljem jačanja kapaciteta polaznika kako bi iskoristili mogućnosti koje EU trenutno pruža BiH.

Prenos teoretskog i praktičnog znanja i iskustva se realizira putem dva programa sa ukupno osam tematskih cjelina/modula. Programi se odvijaju potpuno neovisno jedan o drugom u trajanju od po pet radnih dana po jednom programu.

Tematske cjeline obrađuju:

PROGRAM 1

  1. Razumijevanje Evropske unije
  2. Programi finansijske podrške i fondovi EU
  1. Izrada projektnih prijedloga prema PCM-u
  2. Popuna aplikacija na EU fondove

PROGRAM 2

  1. Planiranje i koordinacija provedbe projekata
  2. Ugovorne obaveze korisnika sredstava
  3. Provedba procesa javnih nabavki
  4. Upravljanje finansijskim izvještajima

Nakon uspješno savladanog programa, polaznici postaju članovi Kluba Projektne akademije koji će se periodično sastajati u svrhu razmjene najnovijih informacija i iskustava o EU fondovima.

Naredni 36. ciklus edukacije će se održati u periodu od 18. do 22. aprila ove godine u prostorijama SERDA-e (Kolodvorska 6, Sarajevo), a rok za prijavu je do 14. aprila.

Obrasce za prijavu možete preuzeti na web stranicama www.serda.ba i www.ceppei.ba ili direktno u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji – SERDA.

Prijave se mogu dostaviti putem e-maila: [email protected], faxa: (033) 663 - 923, na protokol ili poštom na adresu Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, ulica Kolodvorska 6, Sarajevo.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona: (033) 652 935.