biznis
0

Seminar o načinima apliciranja za bespovratna sredstva EU fondova

FENA
U organizaciji agencija Apriori komunikacije Mostar/Zagreb i RR&Co. Ltd iz Ljubljane u Sarajevu je danas počeo dvodnevni seminar "Prvi koraci prema bespovratnim sredstvima EU za BiH – milioni eura za dobre ideje i projekte“.

Prema riječima Damjana Strune, predavača na ovoj edukaciji i i savjetnika za bespovratna sredstva u RR&Co agenciji, u finansijskoj perspektivi 2007. -2013. BiH je otvoren čitav niz mogućnosti za dobivanje bespovratnih sredstava, međutim, do njih mogu doći samo oni koji su informirani o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, što je i tema seminara.

Danas, prvog dana, kako je najavljeno, govorit će se o EU fondovima koji su trenutno otvoreni za BiH, kao što su IPA, FP7, TEMPUS, CARDS, EIDHR, ERASMUS MUNDUS i još neki, dok će sutra sudionici seminara dobiti smjenice i savjete o nepisanim pravilima koja su presudna za uspješno pisanje EU projekata.

Prema EU fondovima mogu aplicirati fizičke osobe, mala i srednja preduzeća, velika preduzeća, fakulteti, neprofitne organizacije, asocijacije, općine i drugi, a zainteresiranost za ovu oblast danas je iskazalo oko 50 predstavnika firmi i institucija iz Sarajeva i BiH.

Josipa Terzić, koordinatorica Apriori komunikacija za BiH, istaknula je da su domaće institucije i poslovni svijet jako zainteresirani za pristup fondovima EU, te da je današnji seminar četvrta edukacija u BiH, a druga u Sarajevu.