biznis
0

Šef MMF-a u BiH poziva na oprezno povećanje plaća

FENA
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Costas Christou smatra da RS i BiH treba oprezno da pristupaju kada je u pitanju povećanje plaća za zaposlene u pojedinim oblastima.

"Naglašavamo potrebu opreznog pristupa tim povećanjima, ne samo zbog inflacije već i zbog šireg problema održavanja konkurentnosti“, rekao je Christou danas u Banjoj Luci nakon okruglog stola na kojem je razgovarano o ekonomskoj situaciji u RS-u.

"Ne želite da vam inflacija upravlja odlukama o visini plaća, niti da upravlja odlukama iz porezne politike“, naglasio je šef Misije MMF-a u BiH.

Naglasio je i to da fiskalna politika u BiH treba da preuzme vodeću ulogu u kontroliranju inflacije, koja je zbog povećanja cijena hrane i energenata u porastu.

"Do sada su fiskalne politike bile oprezne, nadamo se da će se to nastaviti. To se odnosi i na politiku plaća“, zaključio je Christou.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić kazao je da je i MMF potvrdio da je RS i BiH izložena pritiscima finansijske krize u svijetu, te da je inflacija "uvezena".

Napominjući da MMF još nije završio analizu situacije u RS-u, Džombić je rekao da se po preliminarnim ocjenama MMF-a mogu potvrditi rezultati koje je RS ostvarila u prošloj godini.

"RS je čak po njihovim nalazima napravila suficit od 114 miliona KM u prethodnoj godini mada se tu radi o metodologiji koja je drugačija od naše", rekao je Džombić.

Dodao je da je MMF potvrdio i da je RS na dobrom putu kada radi na "obuzdavanju" javne potrošnje i dodatnom fiskalnom rasterećenju, te mjerama kako bi se privreda učinila konkuretnom.

Predstavnici MMF-a naredne sedmice boravit će u FBiH, nakon čega će dati svoj preliminarni izvještaj.