biznis
0

SEDRA nastavlja finansiranje privrednika i poziva ih da se jave

FENA
Sarajevska regionalna razvojna agencija - SERDA najavila je da nastavlja finansiranja privrednih subjekata putem svog Kreditno-garantnog fonda (KGF) te poziva zainteresirane privrednike da se jave u agenciju.

SERDA od 2006. godine implementira projekt Kreditno - garantni fond i do sada je ukupno plasirano 4.290.150 KM i podržano 256 poduzetničkih projekata.

Kako ističu iz SERDA-e, ciljevi KGF su: jačanje ekonomskog razvoja, podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, stvaranje uvjeta za otvaranje novih i održavanja postojećih radnih mjesta i povećanje kvalitetnog i sigurnog investiranja.

Korisnici Fonda imaju više pogodnosti, a to su: olakšane procedure apliciranja za dodjelu kreditnih sredstava, tehnička pomoć i podrška u realizaciji kredita po povoljnijim kreditnim uvjetima i mogućnost učešća na različitim seminarima, edukacijama i sajmovima.

Finansijske institucije koje su partner u realizaciji projekata KGF-a izabrane su putem javnog poziva, a njihova uloga je analiza i obrada kreditnih zahtjeva i plasman kreditih sredstava.

SERDA je osnovana u maju 2003. godine i danas je vodeća razvojna agencija u BiH i nezaobilazan faktor razvoja ekonomije Sarajevske makroregije.

Njena primarna uloga je poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Sarajevskoj makroregiji i to kroz pružanje finansijske podrške, provođenje edukacija, razvijanje poduzetničke infrastrukture, razvoj ljudskih resursa, jačanje konkurentnosti regije te provedba različitih međuregionalnih i međunarodnih projekata usmjerenih na stvaranje povoljne poduzetničke klime.