Prvi put u BiH
0

Sedmica održive energije EU: "Moja kuća budućnosti"

Sarajevo-x.com
S prošlogodišnje dodjele nagrada u Bruxellesu
S prošlogodišnje dodjele nagrada u Bruxellesu
Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis organizator je obilježavanja Sedmice održive energije Evropske unije, što je prvi put da se ovaj događaj dešava Bosni i Hercegovini.

Centralni događaj pod nazivom "Moja kuća budućnosti" će se održati 11. i 12. aprila na Trgu djece Sarajeva, ispred BBI centra u Sarajevu. Na njemu će biti predstavljena posljednja dostupna dostignuća energetske efikasnosti.

"Moja kuća budućnosti“ prvenstveno ima obrazovni karakter, sa ciljem da se jednostavno i sadržajno prikažu metode i rješenja koja značajno doprinose uštedi energije. Drugi značajni element događaja je prezentacija obnovljivih izvora energije koji su primjenjivi u prosječnom domaćinstvu.

Najvažniji političari i društvene ličnosti

"Približavanje i prezentacija mjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije je ključno za masovniju implementaciju u Bosni i Hercegovini, što je jedan od osnovnih zadataka Evropske unije u ovoj oblasti. Centar Energis je spreman za saradnju sa svim zainteresovanim subjektima čija je osnovna djelatnost u skladu sa temom događaja", kaže se u saopćenju iz ovog centra.

Sedmica održive energije Evropske unije (EUSEW) je kampanja koju provodi Evropska unija sa ciljem podizanja opće svijesti o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Centralna manifestacija EUSEW-a se održava u Bruxellesu i na njoj učestvuju najvažnije političke i društvene ličnosti iz cijele Evrope.

300 manifestacija širom Evrope

EUSEW se održava jednom godišnje od 2006. i do sada je organizovano preko 300 manifestacija širom Evrope, dok je ove godine prijavljeno preko trideset manifestacija u sklopu obilježavanja EUSEW-a. Više o EUSEW i o "Moja kuća budućnosti“ se nalazi na portalu www.energis.ba.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredjeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine.