Slučaj Sarajevska zaobilaznica
0

SCT bankrotirao, bira se novi izvođač radova

FENA
Radovi su odavno obustavljeni
Radovi su odavno obustavljeni
Konačno je potvrđeno, kompanija SCT iz Slovenije zbog koje je gradilište prve od tri dionice Sarajevske zaobilaznice mjesecima pusto, bankrotirala je.

O ovome problemu i zaključcima Direkcije cesta FBiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija ove sedmice bit će upoznata i Vlada Federacije BiH.

Nail Šećkanović, federalni ministar prometa i komunikacija, za FTV je o naplati penala kazao: "Pored 7,6 miliona eura garancije imamo još 1,6 miliona eura koji im nisu plaćeni za izvršeni posao. Dakle, imamo još finansijskih sredstava u rukama tako da će se vjerovatno moći ukalkulirati i penali."

Kako prenosi ova TV, neće biti dovoljno novca za isplatu svih domaćih podizvođača preko kojih se cijela situacija i prelomila, te je, kako se navodi, vrlo upitno šta će se kome i koliko isplatiti, iako je zasad sigurno da se ugovor sa SCT-om raskida, te da se bira novi izvođač radova.

Šećkanović kaže da ostaje dilema kod izbora jer se još ne zna da li će se to biti sljedeći s liste ili će se raspisivati novi javni konkurs.