biznis
0

Schwarz-Schilling: Novi sistem registracije preduzeća donijet će poboljšanja firmama i potrošačima

FENA
Novi sistem registracije preduzeća u BiH donijet će odmah vidljiva poboljšanja firmama i potrošačima, a sljedeći zadatak trebao bi biti da se veća transparentnost koju novi sistem uvodi u poslovnu klimu u BiH iskoristi za otvaranje novih firmi, poslova i radnih mjesta, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u sedmičnoj kolumni objavljenoj u današnjim novinama.

Sljedeće sedmice, kada novi sistem počne funkcionirati, javnost će imati pristup ključnim informacijama o svakoj firmi – njenom kapitalu, broju zaposlenih, te prirodi posla, imenima i adresama ključnih ljudi u firmi.

Schwarz-Schilling ističe da će ovaj sistem također smanjiti vrijeme koje je potrebno da se registrira firma, sa čak i do devet mjeseci koliko je do sada bilo potrebno, na svega pet dana.

U članku objavljenom u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu, on konstatira da će se novim sistemom koji obuhvata i kreiranje kompjuterske mreže za cijelu zemlju dovoljno sofisticirane da može održavati bazu podataka svih firmi registrovanih u BiH “spriječiti situacija da preduzeća koja rade s fiktivne adrese jednostavno nestanu kada stvari krenu pogrešnim smjerom".

Kako ocjenjuje, na ovaj način kriminalci neće moći tako jednostavno koristiti preduzeća za pranje novca, a za preduzeća koja posluju koristeći se nepoštenim metodama postat će nemoguće da prezentiraju lažne tvrdnje o radu preduzeća, njegovim zaposlenicima ili sredstvima.

Ističući da je ovo “praktična reforma čiji je cilj osigurati efikasniji poslovni sektor”, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglašava da efikasnija poslovna klima podstiče otvaranje novih radnih mjesta, dok veća stopa zapošljavanja znači bolji životni standard.

Schwarz-Schilling navodi da tokom prethodnih nekoliko godina registracija preduzeća nije bila naročito prisutna u političkoj debati, iako je možda trebala biti.

Ova reforma se tiče novih radnih mjesta, kao što je to slučaj i s nekim drugim ključnim ekonomskim reformama, čiji rezultati vrlo često ostaju nezapaženi zbog gorke političke rasprave o njihovim prvim koracima, dodaje on.