biznis
0

Schwab protiv akcija koje štete trgovini SAD-a i Kine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka trgovinska predstavnica Susan Schwab izjavila je da članovi američkog Kongresa i oni koji su odgovorni za ekonomsku politiku Kine treba dobro da razmisle prije nego što poduzmu akcije koje bi mogle naštetiti trgovinskim odnosima dviju zemalja.

Schwab je u srijedu uvečer upozorila da usprkos tome što je Kina postala "glavna meta" američke zabrinutosti zbog kretanja u procesu globalizacije, obje države imaju koristi od produbljivanja međusobnih trgovinskih i ekonomskih veza.

Izjava Susan Schwb uslijedila je, kako prenosi agencija AP iz Washingtona, svega nekoliko dana uoči njenog odlaska u Peking gdje će, u društvu više drugih visokih američkih dužnosnika, razgovarati s kineskim dužnosnicima o tekućim ekonomsko-trgovinskim odnosima dviju strana.

Uoči puta u Peking Schwab je izrazila zabrinutost zbog nekoliko zakona koji se razmatraju u američkom Kongresu a usmjereni su protiv kineske trgovinske i valutne politike ili se odnose na sigurnost robe porijeklom iz Kine koja se plasira na tržištu SAD-a.

Protiveći se tim zakonskim prijedlozima, ona je rekla da je riječ o "grubim sredstvima" za rješavanje "složenih zadataka". "U središtu su pogrešna pitanja, što vjerovatno ne može ništa pomoći i, gore od toga, može naškoditi američkim radnicima, farmerima i poduzetnicima", upozorila je Schwab.

Kao rezultat neodgovarajućih poteza američkih kongresmena kineska vlada je, kazala je Suzan Schwab, u posljednje vrijeme počela koristiti razne regulacijske mjere kako bi dala prednost domaćim kompanijama i ograničila uticaj strane konkurencije, što bi dugoročno moglo štetiti interesima SAD-a.

Schwab i američki ministar trgovine Carlos Gutierrez su na čelu američkog dijela zajedničke američko-kineske komisije za ekonomiju i trgovinu, čiji će se naredni sastanak održati sljedeće sedmice u Pekingu.

Sjedinjene Države su posredstvom te komisije, koja se posljednji put sastala aprila ove godine u Washingtonu, vršile pritisak na Kinu da ponovno odobri uvoz američkoga junećeg mesa, ali Peking do sada te zahtjeve nije prihvatio.

Tokom pregovora u Pekingu američka strana će, kako je najavila Schwab, ponovo pokrenuti neka pitanja iz oblasti dvostranih trgovinskih odnosa, za koje se vjerovalo da su riješena.

Ukoliko se sporna pitanja ne riješe ni nakon najnovijeg kruga pregovora, nije isključeno da SAD poduzme neke pravne akcije protiv Kine na osnovu američkih ili međunarodnih trgovinskih zakona, upozorila je Schwab.

Sjedinjene Države su ove godine već pokrenule dva spora protiv Kine u okviru mehanizma Svjetske trgovinske organizacije (WTO) - zbog neovlaštenog kopiranja i prodaje muzičke i filmske produkcije porijeklom iz SAD-a i nepoštivanja američke intelektualne svojine.

Iduće sedmice u Pekingu se treba održati i drugi američko-kineski ekonomski forum, a delgaciju SAD-a na tome skupu će predvoditi ministar finansija Henry Paulson.