biznis
0

“Sava tour“ – novi turistički proizvod

FENA
Rijeka Sava
Rijeka Sava
Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg sa suradnicima susreo se danas u prostorijama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu s predstavnicima Turističke zajednice Posavske županije i organizatorima "2. Sava toura“ koji zajednički organiziraju predstavnici zainteresiranih strana iz Federacije BiH, predstavnika Republike Hrvatske i njemačkih poslovnih partnera, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Glavni pokrovitelj i jedan od organizatora je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Tijekom susreta razgovaralo se o trenutnim aktivnostima koje provodi organizacijski odbor, planu regate, kulturološkim i turističkim sadržajima, te načinima promocije prirodnih vrijednosti rijeke Save i Posavine.

Do sada se na regatu prijavilo više od 120 sudionika uglavnom iz Njemačke koji će svojim aktivnim učešćem kajacima i kanuima preveslati više od 400 km vodenog toka. Na tom putu za sudionike će biti organizirano više od dvadeset kampova u kojima će strani i domaći zaljubljenici u veslanje imati okrjepu i ponudu tradicionalnih običaja i jela.

Hvale vrijedna manifestacija potaknuta velikom voljom entuzijasta i zaljubljenika u rijeku Savu producirala je ovaj novi turistički proizvod koji je polučio veliki uspjeh u svojoj prvoj izvedbi. Otklanjanje „dječjih bolesti“ ovakvih manifestacija donosi jedan kvalitetni događaj koji na novi način kvalitetno promovira Bosnu i Hercegovinu, njene kulturološke i prirodne vrijednosti u svijetu, a istovremeno jača turizam kao rastuću granu gospodarstva.

Predstavnici Turističke zajednice Posavske županije upoznali su ministra Hercega o aktivnostima koje provode na pripremi manifestacija i novih projekta u 2008. godini u ovoj nedovoljno razvijenoj regiji. Nekad je lovni i ribolovni turizam zauzimao vrlo važno mjesto u gospodarskom privređivanju, te se danas ulažu veliki napori u njegovu revitalizaciju.

"Značaj ovog događaja je regionalna, odnosno međudržavna suradnja, jer je rijeka Sava prirodna granica, ali istovremeno neraskidiva veza između dvije države s vrlo sličnim kulturama i običajima“, istaknuo je na kraju sastanka ministar Nevenko Herceg, navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.