biznis
0

Saudijski princ kupio akcije GM-a za 500 miliona dolara

FENA
Al-Waleed bin Talal
Al-Waleed bin Talal
Saudijski milijarder princ Al-Waleed bin Talal i njegova tvrtka Kingdom Holding kupili su za 500 miliona dolara akcije američkog General Motorsa (GM) ponuđene sredinom ovog mjeseca u inicijalnoj prodaji vrijednosnica (IPO).

Jedan posto udjela u GM-u sa sjedištem u Detroitu preuzet je po relativno atraktivnoj cijeni zbog "globalnog jačanja brenda GM i perspektive rasta kompanije u Brazilu i Kini", saopćeno je u Rijadu, sjedištu holdinga.

Vlasnici GM-a, uključujući i američko ministarstvo financija, prodali su dionice po 33 dolara u inicijalnoj prodaji dionica koja je počela 17. novembar i prikupili više od 20 milijardi dolara nudeći obične i akcije s pravom prvenstva, čime je američka vlada postala manjinski vlasnik GM-a, prenijele su agencije.

Ponuda prodaje dionica GM-a objavljena je 16 mjeseci nakon što je najveći američki proizvođač automobila izašao iz procesa sudske zaštite od bankrota, čime se tvrtka približila cilju da vrati 49,5 milijardi dolara dobivenih od američke vlade prošle godine u okviru paketa spašavanja autoindustrije.

Al-Waleed bin Talal se nalazi na 19. mjestu Forbesove liste najbogatijih biznismena, s procjenom da ima 19,4 milijarde dolara i drži 95 posto vlasništva u Kingdom Holdingu, prema procjeni agencije Bloomberg.

Akcije GM-a je u istom iznosu od 500 miliona dolara kupila šangajska autokompanija SAIC, sukladno "dobrim strateškim odnosima" dvije firme.

Za manje od dvije godine kako se našao na rubu bankrota, GM se vratio na svjetske berze i prodajom dionica uspio je vratiti dio novca dobivenog od američke vlade iz proračuna poreznih obveznika.

Američko ministarstvo financija saopćilo je da je do sada osiguralo 11,7 milijardi dolara od prodaje 358,5 miliona dionica GM-a. Ministarstvo je objavilo da bi vlada mogla dobiti još 1,8 milijardi dolara prodajom dodatnih 53,8 miliona običnih akcija GM-a u periodu od 30 dana od starta IPO-a.