Sastanak u Vladi FBiH
0

Sastanak s predstavnicima Svjetske banke u BiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković sastao se danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Marcom Mantovanellijem.

Na sastanku, kojem su prisustvovali zamjenici premijera Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, federalni ministar pravde Feliks Vidović, sekretar Vlade FBiH Ismet Trumić, te direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak, razgovarano je o provedbi regulatorne reforme "Giljotina propisa“ u FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Premijer je goste upoznao o posljednjim aktivnostima Vlade FBiH kada je u pitanju tzv. "mala giljotina“, koja se odnosi na reformu zakona iz inspekcijskih poslova u FBiH radi povećanja finansijske discipline i pojednostavljenja procesa registracije biznisa.

Kada je riječ o nastavku ovog procesa, Branković je posebno ukazao na značaj podrške provođenju ovih reformskih zahvata u Parlamentu FBiH.

Stoga je predložio održavanje posebne tematske sjednice Parlamenta FBiH posvećene regulatornim reformama i obavezama koje u tom smislu stoje pred poslanicima.

Govoreći o reformi državne administracije, premijer Branković je istakao pripremu zakona o državnim službenicima i namještenicima te plaćama u javnoj upravi.

Bez tih zakona, naglasio je Branković, nema istinske reforme javne uprave.

Šef Ureda Svjetske banke Marco Mantovanelli, ocjenujući da je "Giljotina propisa“ veoma važan projekt, kazao je da je Federacija BiH ostvarila određeni napredak u tom smislu, ali i da predstoji mnogo aktivnosti i izazova.

Od uspješnog završetka "male giljotine“ zavisi cio reformski proces, istakao je Mantovanelli. Inače, "Giljotina propisa" je instrument za brzo pregledanje propisa, ukidanje onih koji više nisu potrebni i izmjenu postojećih radi stvaranja boljeg poslovnog okruženja.