SSSBiH i poslodavci FBiH traže
0

Sastanak s Brankovićem, Hećom i ESV-om

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Nihad Imamović traže hitan sastanak s federalnim premijeru Nedžadom Brankovićem, ministrom za industriju, energetiku i rudarstvo Vahidom Hećom i predsjedavajućim Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Božidarom Matićem.

U pismu što su ga Biber i Imamović uputili premijeru Brankoviću navodi se da bi se na tom sastanku razgovaralo o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima "koji je 27. novembra usvojen bez prihvatanja amandmana Udruženja poslodavaca".

"U protivnom nema svrhe organizovati sjednice ESV-a i na njima učestvovati ako se ne dozvoljava rasprava o bitnim zakonima, interesantnim za socijalne partnere", navodi se u pismu.

Potpisnici pisma navode da bi na tome sastanku trebalo definirati i uspostavljanje vijeća za implementaciju Sporazuma o ESV-u koje bi sačinjavala tri najodgovornija čovjeka socijalnih partnera i predsjedavajući Vijeća.

Biber i Imamović u pismu federalnom premijeru smatraju da je usvajanje spomenutog zakona bez amandmana Udruženja poslodavaca ignoriranje Sporazuma o ESV-u FBiH kao i kršenje Konvencije 144 Međunarodne organizacije rada koju je BiH prihvatila i ratificirala.

Oni u pismu podsjećaju da su se 7. novembra obratili federalnom premijeru sa zahtjevom da se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima povuče iz parlamentarne procedure i da se, u skladu sa Sporazumom o Ekonomsko socijalnom vijeću, prethodno obavi rasprava na sjednici ESV-a.

"Dopisom koji ste uputili 11. novembra ove godine obavijestili ste svoje socijalne partnere u ESV-u da ste dali nalog da se zakon povuče iz procedure. Na ponovnom, usmenom usaglašavanju oko ovoga dogovoreno je bilo da se o zakonu ipak raspravlja u Parlamentu, ali uz uslov da se prihvate amandmani Udruženja poslodavaca. Nažalost, ovaj zakon je usvojen 27. novembra bez prihvatanja tih amandmana", navodi se u pismu premijeru Brankoviću.

Pismo istog sadržaja dostavljeno je i ministru Heći i akameniku Božidaru Matiću.