biznis
0

Sastanak premijera FBiH i resornih federalnih ministara sa kantonalnim premijerima

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i resorni federalni ministri danas su u Sarajevu održali sastanak sa premijerima deset kantona, na kojem je razgovarano o ekonomskim i socijalnim pitanjima, reformama u raznim oblastima i poboljšanju standarda građana te daljnjem razvoju FBiH i nastavku privatizacije.

Skupu je prisustvovao i visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Kako je izjavio novinarima premijer Branković, kantonalni premijeri na skupu su govorili o ekonomskom i socijalnom djelovanju u kantonima, a tom prilikom visoki predstavnik upoznat je o mnogim projektima iz oblasti energetike, poljoprivrede, transporta, zaštite okoliša, te namjerama da se zajednički napravi instrumentarij koji će štiti ekonomsku poziciju FBiH.

Branković je istaknuo kako je bilo riječi i o novom modelu robnih rezervi i kontroli rada kantonalnih službi za zapošljavanje, naglasivši kako je ta kontrola za sada urađena u tri ustanove. On je, ovom prilikom, rekao da je za sutra u Vladi zakazao sastanak o rješavanju nagomilanih radničkih problema u preduzeću “Zrak”.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak kazao je da je sve prisutne na sastanku podsjetio na "Našu platformu za akciju", dokument kojega su 16. oktobra potpisali državni i entitetski premijeri Nikola Špirić, Nedžad Branković i Milorad Dodik, te gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Mirsad Đapo, a kojim su se obavezali da će ekonomska pitanja i reforme u toj oblasti biti prioritetni u njihovom radu.

-Niko od nas ne može biti zadovoljan onim što je do sada urađeno i ja ću uložiti napore da se više bavimo realizacijom tog dokumenta, da on ne bude jednokratan, rekao je visoki predstavnik.

Dodao je da se država mora pobrinuti za koncept zaštite građana i da građani BiH ne bi smijeli plaćati cijenu globalnih trendova van njenih granica, misleći pritom na povećanja cijena životnih namirnica.

Lajčak je, također, dodao kako je današnji sastanak za njega bio prilika da se upozna s kantonalnim premijerima koje do sada nije poznavao.