BH Gas kao posmatrač
0

Sastanak predstavnika kompanija za prijenos gasa

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predstavnici NETS inicijative (Novog evropskog sistema za transmisiju) kompanija za prijenos gasa južne i centralne Evrope završili su radni sastanak u Budimpešti na kojem je razgovarano o budućim koracima ka stvaranju likvidnijeg tržišta u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Domaćin radnog sastanka je bila kompanija FGSZ Natural Gas Transmission, MOL Group plc (Mađarska), a prisutni su bili predstavnici Transgaz-a (Rumunija), Plinacro (Hrvatska) i Regionalna regulatorna asocijacija za energetiku (ERRA) koju je na ovom sastanku predstavljao povjerenik Gabriel Sirbu iz Regulatorne agencije za energetiku iz Rumunije (ANRE). Predstavnici BH Gasa su prisustvovali ovom sastanku kao promatrači.

Diskusija je nastavak okruglog stola na kojem su učestvovali predstavnici kompanija za prijenos gasa u Budimpešti, 26. septembra 2008., a na kojem su viši predstavnici FGSZ, Transgaz-a i Plincroa potpisali Memorandum o razumijevanju za kreiranje itraživačke kompanije da bi se unaprijedio rad na NETS inicijativi, usmjeren ka postizanju veće interne povezanosti između različitih nacionalnih plinskih sistema centralne i jugoistočne Evrope.

Sastanak je, također, pratio aktuelnu studiju Evropske komisije o drugom strateškom energetskom pregledu koji je predložio brojne inicijative Evropske sigurnosti energetskih zaliha, uključujući poboljšanje plinske interkonekcije centralne i jugoistočne Evrope.

Radne grupe raspravljale su i o budućoj organizacionoj strukturi NETS Istraživačke kompanije, regulatornim pitanjima, uključujući ulogu Regionalne energetske regulatorne asocijacije u budućem radu NETS Istraživačke kompanije, pojektu balansa regionalne potražnje za zalihama i razvoj planirane infrastrukture te nezavisnoj prijavi NETS Istraživačke kompanije Evropskoj komisiji za dodjelu prioritetnog projekt statusa za NETS inicijativu.

Regionalna regulatorna asocijacija za energetiku (ERRA) je ponudila podršku i saradnju NETS projektu. U skladu s ovim, pomoć će biti pružena kroz uspostavljanje radne grupe čiji će cilj biti obrađivanje regulatornih pitanja potencijalnih regionalnih gasnih tržišta, primarno se fokusirajući na NETS projekt.

Radna grupa bit će sastavljena od predstavnika iz svih relevantnih regulatornih organa, a njen zadatak bit će analiziranje preduvjeta za kreiranje regionalnog tržišta za gas i da razvije elemente koji su potrebni za to, saopćeno je.