Zavidovići
0

Sastanak o sudbini "Krivaje 1884"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U kabinetu načelnika Općine Zavidovići Hakije Osmića danas će biti održan sastanak povodom aktuelnog problema oko eventualnog proglašenja stečaja za Industrijsko preduzeće Krivaja d.o.o. Zavidovići, čime bi se ugrozio opstanak kompanije koja posljednjih godinu i po dana posluje pod imenom "Krivaja 1884".

Osim načelnika Osmića, kako Fena saznaje, sastanku će prisustvovati predsjedavajući Vijeća općine Radosav Petrović, direktori "Krivaje 1884" Ismet Mujanović i Nurija Prijić, te predstavnik grupe radnika koji traže proglašenje stečaja, Izet Bečirović.

"Najnovija odluka Vlade Federacije BiH kojom su na posebnom računu, odnosno podračunu, bez čekanja rebalansa već osigurana sredstva naznačena u Sporazumu o načinu izmirenja dugovanja IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, ulijeva nam nadu da će biti postignut dogovor i da se neće desiti nagori mogući scenarij gašenja Krivaje 1884 i umiranje cijelog grada", izjavio je Vehbija Aličić, predsjednik Sindikata "Krivaje 1884".

Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka zbog namirenja potraživanja od 172 radnika koja nisu prešla u novoformiranu "Krivaju 1884" podnijelo je 38 radnika.

Vlada FBiH prije deset dana dala je saglasnost na Sporazum o načinu izmirenja dugovanja IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići po pravosnažnim i izvršnim presudama i rješenjima o izvršenju, u ukupnom iznosu od 3.122.484,94 KM, a koja se odnose na razlike neisplaćenih plata, dijela kamata u iznosu od 30 posto, troškova parničnog i izvršnog postupka za ukupno 172 radnika.

Kako dio radnika nije odustao od zahtjeva za proglašenja stečaja, sudija Općinskog suda u Zenici Ramo Ljevaković za četvrtak je najavio objavu presude u vezi sa ovim zahtjevom.