7. Međunarodna konferencija
0

SASE predstavlja desetogodišnju strategiju razvoja

Klix.ba
Almir Mirica
Almir Mirica
Na 7. međunarodnoj konferenciji Sarajevske berze, koja će se održati 19. oktobra ove godine u Poslovnom centru UNITIC u Sarajevu, bit će, između ostalog, predstavljena Strategija razvoja finansijskog tržišta u FBiH u periodu od 2012-2021.

Ovaj svojevrsni desetogodišnji plan razvoja, rezultat je rada koordinacione grupe čiji je zadatak bio odgovoriti na sva pitanja vezana za razvoj finansijskog tržišta, a sa posebnom analizom trenutnog stanja na tržištu, te uspostavljanjem ciljeva u predviđenom periodu i razvoju strategije za realizaciju tih ciljeva.

Koordinaciona grupa započela je sa radom u januaru ove godine i sastavljena je od predstavnika Vlade Federacije BiH, predstavnika Sarajevske berze, uključujući i predstavnike brokerske zajednice, zatim predstavnike investicijskih fondova, osiguravajućih društava, Centralne banke i bankarskog sektora, kao i institucije tržišta kapitala, te akademske i stručne zajednice.

Radne sjednice održavane su kontinuirano, uz puno učešće svih interesnih grupa, a sa zajedničkim ciljem uspostavljanja taktike i strategije, te razrade akcionih planova i kontrole nad njima kako bi se finansijsko tržište u FBiH ojačalo i razvijalo.

Koordinaciona grupa uspješno je okončala ovaj projekat izrade Strategije, te će se tom prilikom, u službenim prostorijama SASE, u četvrtak, simbolično obilježiti okončanje uspješnog rada manjom svečanošću.

"Izuzetno nam je drago da smo domaćini ovakvom jednom projektu, a posebno nam je zadovoljstvo činjenica da je rad koordinacione grupe ispunio cilj radi kojeg je i uspostavljen, a to je dugoročni, kvalitetan plan za rast i razvoj finansijskog tržišta", rekao je Almir Mirica, izvršni direktor Sarajevske berze i jedan od aktivnih članova koordinacione grupe za izradu "Strategije 2012-2021".

Prema njegovim riječima, razvoj domaćeg finansijskog tržišta je od presudnog značaja za finansiranje ekonomskog oporavka naše zemlje. Snažno i efikasno finansijsko tržište, u svom sastavu heterogeno, može da obavlja svoju bitnu funkciju, a to je efikasna alokacija ograničenih resursa u ekonomiji.

"Budući da je razvijenost bankarskog sektora u FBiH već na zavidnom nivou, jedan od ciljeva Strategije je da se poveća udio ostalih sektora u ukupnom finansijskom tržištu, dakle tržišta kapitala, tržišta osiguranja, lizinga i ostalih. Način da se to postigne jeste da se otklone kočnice i zapreke, koje sada evidentno postoje, za razvoj tih sektora finansijskog sistema. Stoga smo Vladi Federacije BiH izuzetno zahvalni na senzibilnošću da prepozna, i odlučnošću da se uhvati u koštac sa problemima koji sputavaju rast ovog segmenta naše ekonomije", naglasio je Mirica.