biznis
15

Šarović za Klix.ba: Neće biti obustave izvoza mesa u Tursku, ubrzo ćemo pronaći rješenje

Piše: S. H.
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što su iz Ureda za veterinarstvo BiH saopćili da od 15. septembra neće kontrolirati robu životinjskog porijekla, koja se sa Međunarodnog aerodroma Tuzla izvozi u Tursku, pojavio se strah kod vlasti u Tuzlanskom kantonu ali i poljoprivrednih proizvođača da će izvoz doći u pitanje.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je kazao nema razloga za paniku.

"Neće doći ni do kakve obustave izvoza i nema razloga za paniku. Slijedeće sedmice okupljamo ključne aktere kako bismo pronašli rješenje za novonastalu situaciju", kazao je Šarović.

Opravdanje Ureda za veterinarstvo BiH je da su tehnički problemi uzrokovali takvu odluku, jer na spomenutom aerodromu ne postoji veterinarska ispostava, zbog čega se veterinarski nadzor radio na susjednom graničnom prijelazu.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je održala press konferenciju iskazavši nezadovoljstvo ovakvom odlukom Ureda za veterinarstvo BiH.

Vlada TK o ovakvom aktu obavještena je od Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji je ovu informaciju dobio od poslovnog partnera aviokompanije Turkish Airlines-Cargo koja je, na osnovu sklopljenog međunarodnog ugovora zadužena za prevoz namirnica animalnog porijekla.

"Mi smo prije nekoliko dana od Međunarodnog aerodroma Tuzla obaviješteni da je od Ureda za veterinarstvo BiH jednim aktom, njihov poslovni partner, međunarodni avioprevoznik Turkish Airlines obaviješten da od 15. septembra neće biti u mogućnosti da na Međunarodnom aerodromu Tuzla vrše inspekcijski nadzor, odnosno pregled namirnica animalnog porijekla koje se transportuju sa ovog međunarodnog graničnog prelaza. Ovo je pokazalo neozbiljnost Ureda za veterinarstvo BiH jer nijednim potezom, aktom pa čak ni usmeno nije obajestila nijedan od zvaničnih organa kantona", istakao je premijer TK Bego Gutić.

Upozorili su da postoji opasnost da se ovim potezom nanese višemilionska šteta, naglašavajući da se pribojavaju da u cijeloj priči ima politizacije.

Međutim, ministar Šarović je optimističan da će se ovaj problem riješiti veoma brzo.

"U inspekcijskim organima imamo 'uskih grla', ali tu smo da ih otklanjamo", kazao je Šarović za Klix.ba.