Vanjskotrgovinska saradnja
0

Šarović: BiH ne uzvraća udarac Hrvatskoj, ukazujemo na značaj i štetnosti

SRNA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da BiH u ovom trenutku ne poseže za recipročnim uzvraćanjem udaraca Hrvatskoj, već joj ukazuje na značaj održanja obima razmjene i štetnosti nepotrebnih i jednostranih poteza hrvatskih inspekcijskih organa, kao što je nedavno bilo sa mlijekom.

Šarović je rekao da je prije nekoliko dana uputio pismo hrvatskom ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini da razgovaraju o svim aspektima vanjskotrgovinske saradnje BiH i Hrvatske.

"Trebalo bi da je veliki interes i Hrvatske strane da razgovara sa nama", napomenuo je Šarović, te podsjetio da poljoprivredni sektor Hrvatske godišnje izveze u BiH pet puta više nego što BiH izveze u tu zemlju, piše Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, tržište BiH orijentisano je liberalno i nije zasnovano na zabranama bilo koje vrste, na šta BiH obavezuje CEFTA sporazum i Privremeni trgovinski sporazum sa EU.

Šarović je napomenuo da nijedna mjera, pa ni zaštitna, ne bi trebalo da dovede do manjka robe na tržištu BiH, manje konkurencije ili povećanja cijena, već naprotiv, ograničenje uvoza, sezonsko ili bilo koje drugo, kroz dozvoljene mjere, trebalo bi da spriječi prekomjerni uvoz koji ugrožava domaću prizovdnju.

Govoreći o mjerama zaštite domaće proizvodnje, Šarović je naglasio da se proteklih mjeseci radilo na stvaranju klime za uvođenje plavog dizela od čega se neće odustati, te pojasnio da se podrškom domaćoj pivarskoj industriji našlo rješenje za manjak novca u budžetu koji bi se stvorio uvođenjem plavog dizela.

"Izjednačavanjem uvoznih taksi sa susjedima na uvoz mesa, živih životinja i nekih drugih poljoprivrednih proizvoda indirektno pomažemo domaćim proizvođačima i odgajivačima, a u budžetu smo na taj način obezbijedili dodatnih šest miliona KM", rekao je Šarović.

Šarović je dodao da Ministarstvo trenutno radi na propisima koji će biti podrška vinarima, kao i na obezbjeđenju potrebnih kvota za izvoz u ribarskoj, šećernoj i nekim drugim industrijama.