biznis
0

Sarajevski "Klas" ne pogađa ekonomska kriza

FENA
Iz sarajevskog Klasa danas je saopćeno da ta kompanija, bez obzira na globalnu ekonomsku krizu, zahvaljujući kvalitetu proizvoda i tradiciji dugoj 107 godina, bilježi solidne izvozne rezultate.

Kako se navodi, najveći izvoz Klas ostvaruje u zemlje regiona i Evropske unije, a potom u Sjedinjene Američke Države.

"U SAD najviše izvozimo zalivene kolače pripremljene prema receptu tradicije, a na zahtjev Bosanaca i Hercegovaca i građana susjednih zemalja s američkom adresom stanovanja. Tako se naše baklave, hurmašice, ružice, tulumbe mogu naći u trgovinama u New Yorku, Chicagu i Saint Louisu. U Ameriku šaljemo i jufku. Zanimljivo je da nije smanjenja ni potražnja za našim proizvodima u dalekoj Australiji“, rekao je Benjamin Vukotić, zamjenik izvršnog direktora za robni promet i marketing u Klasu.

Velika potražnja za zalivenim kolačima je i na hrvatskom tržištu. U Danskoj, Švedskoj, Francuskoj i Holandiji najviše se traži zamrznuti somun, a najzastupljeniji je u restoranima brze hrane.

"Među najtraženijim proizvodima van granica BiH su jufke, brašno, posebno naš brend zlatni puder, maline... Maline, koje otkupljujemo od domaćih proizvođača i prerađujemo i pakujemo u našem pogonu u Blažuju, najviše izvozimo u Belgiju, a brašno u Švedsku i Crnu Goru. Krajem prošle godine počeli smo isporuku pita jednom poznatom lancu ugostiteljskih objekata u Srbiji“, kazao je Vukotić, navode iz Klasa.