Dugovanja od 40 miliona KM
0

Sarajevogas: Sve će se poduzeti da ne dođe do nestašice

FENA
Sarajevogas je danas dobio obavijest da će zbog dugovanja koje ova kompanija ima prema BH Gasu u ponedjeljak od osam sati doći do obustave isporuke prirodnog gasa, potvrdila je Feni direktorica marketinga Sarajevogasa Nihada Glamoč.

"Međutim, u današnjim pregovorima generalnog direktora Sarajevogasa s resornim ministrom i predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo pokušavaju se iznaći rješenja i da se smanje, koliko je moguće, dugovanja da bi i BH Gas prema svojim dobavljačima uspio da izvrši obaveze", dodala je Glamoč.

BH Gas je u današnjem saopćenju za javnost naveo da dugovanja Sarajevogasa prema BH Gasu na današnji dan iznose oko 40 miliona KM, a da je stopa naplate ostvarena u junu svega 11,21 posto.

Iz BH Gasa su naglasili da su u prvom polugodištu ove godine imali smanjen nivo naplate od svih potrošača, posebno od Sarajevogasa i Fabrike glinice Birač i da su prinuđeni, zbog toga što nisu uspjeli poboljšati situaciju, na krajnju mjeru ograničenja isporuke prirodnog gasa za Sarajevogas koje će biti izvršeno u ponedjeljak.

U Sarajevogasu, kako je dodala Glamoč, posebno nakon završetka sezone grijanja, nastoje poboljšati naplatu, a za veće dužnike Sarajevogas je izvršio obustavu isporuke prirodnog gasa.

Sarajevogas je apelirao na sve potrošače prirodnog gasa da što prije izmire svoje obaveze da se ne bi ugrozilo snabdijevanje gasom industrijskih potrošača i domaćinstava.