biznis
0

Sarajevo: Završen seminar u ciklusu seminara o energetskoj efikasnosti

FENA
U okviru projekta "Razvoj i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na polju povećanja energetske efikasnosti" u Privrednoj komori Kantona Sarajevo danas je završen trodnevni seminar posvećen praksi projektovanja energetski efikasnih zgrada.

Preko 30 polaznika pratili su predavanja koja su vodili prof. dr. Aleksandar Knežević, prof. dr. Ahmet Hadrović, mr. Amira Salihbegović, mr. Nijaz Delalić i mr. Haris Lulić.

Polaznici su seminar ocijenili korisnim i zanimljivim i pohvalili predavače i organizatora, pogotovo što se po prvi put u BiH o ovoj temi organizira stručna edukacija.

Namjera organizatora je bila upoznati privrednike sa načinima savremenog projektovanja i izvođenja energetski efikasnih objekata, upoznavati ih sa metodama izračuna toplotnih gubitaka i rashladnog opterećenja objekata i važećim međunarodnim i domaćim propisima iz oblasti toplotne zaštite objekata.

Govorilo se i o savremenim pristupima u tretiranju termalnog komfora i načinima povećanja energetske efikasnosti objekata.

Ovo je prvi u nizu od pet seminara koji će u okviru pomenutog projekta biti realizirani u toku ove i naredne godine.

Sljedeći seminari biće posvećeni temama: okolinski i ekonomski aspekti povećanja ee zgrada, izgradnja pravnog okruženja u BiH za sprovođenje akcija sanacije toplinskih gubitaka u zgradama (na bazi regulative EU i međunarodnih standarda), energetski audit zgrada (poslovne i stambene zgrade) i certificiranje energetske efkasnosti zgrada.

Pohađanje seminara je besplatno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na pojedinačne seminare ili cijeli ciklus.

Polaznici koji budu pohađali cijeli ciklus dobiti će certifikat savjetnika za energetsku efiksanost.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijedila je Evropska unija.

Partner Privredne komore KS u realizaciji projekta je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu - REIC (Regional Education and Information Centre for Sustainable Development in SEE), saopćeno je iz Službe za informisanje Privredne komore Kantona Sarajevo.