biznis
42

Sarajevo Unlimited: Inoviranjem poslovnog okruženja kreiramo bolju BiH

Klix.ba
Poduzetnički i inovacijski centar Networks proslavit će svoj rođendan u velikom stilu organiziranjem prvog regionalnog Foruma biznis inovacija Sarajevo Unlimited 2016.

Sarajevo Unlimited je mjesto interakcije između velikih kompanija, institucija i startupa radi unaprijeđenja profesionalnih izazova.Trećeg novembra na prvom regionalnom forumu biznis inovacija u Hotelu Holiday najavljen je dinamičan redosljed govornika čije spoznaje mijenjaju poslovna okruženja.

Sudionici će imati priliku čuti inspirativne govore čak 35 govornika, koji iz nekoliko zemalja svijeta stižu u Sarajevo kako bi prenijeli svoja iskustva s uvjerenjem da je Bosna i Hercegovina i više nego plodno inovacijsko tlo.

Sarajevo Unlimited 2016. je poklon glavnom gradu BiH od poduzetničkog i inovacijskog centra Networks za svoj prvi rođendan. Sarajevo će tako biti domaćin najboljih bosanskohercegovačkih i regionalnih inovacija kroz platformu koja ima u planu promovirati samo najbolje iz Bosne i Hercegovine – talente, inovacije, resurse i inspirativne priče o uspjehu.

"Cilj nam je prenijeti dio pozitivnih priča koje svakodnevno slušamo i doživljamo u našem poduzetničkom i inovacijskom centru, Networks, na cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i dokazati svima da Sarajevo može i mora da se istakne na mapi inovacija, inovativnog poslovanja i kreiranja boljeg i naprednijeg poslovnog okruženja", kazala nam je Bojana Škrobić – Omerović, direktorica Networksa.

Jedan od partnera koji je na vrijeme prepoznao ovu uspješnicu i odlučio se uključiti u organizaciju je kompanija Phillip Morris International. Jedan od govornika na konferenciji bit će upravo i Faris Hadrović, menadžer korporativnih poslova u Phillip Morris International za bh. tržište.

"Kao globalni lider na tržištu cigareta i duhanskih proizvoda, Philip Morris International prepoznaje značaj inovacija i novih ideja. Razlog našeg globalnog uspjeha, uključujući i najprodavaniji brend na svijetu Marlboro, su upravo inovacije. Bosna i Hercegovina obiluje talentovanim i sposobnim ljudima koji zaslužuju da njihov potencijal dođe do izražaja, a ovaj je forum idealna platforma za izlaganje i razmjenu ideja, upoznavanje i razmjenu iskustava, te služi prepoznavanju inovacija kao jednog od ključnih faktora uspjeha i napretka. Naša će kompanija kao i do sada, podržati aktivnosti vezane za inovativne startup projekte, te ohrabriti Networks u aktivnostima koje rade na unaprijeđenju poslovnog okruženjenja i poduzetničkog duha", kaže Hadrović.

Okupljeni oko globalne teme konferencije "Uticaj inovacija i tehnologije na budućnost poslovanja i razvoja biznisa", govornici i panelisti diskutovat će o inovacijama i startupima koji su istinski promijenili način poslovanja nekih kompanija u regiji i svijetu.

Učesnici foruma imat će jedinstvenu priliku za upoznavanje najboljih u inovativnoj branši - Alfred Tollea, dugogodišnjeg Google konsultanta za online marketing i digitalne strategije i Microsoftovog direktora Cloud servisa za srednjoistočnu Evropu Ratka Mutavdžića u ulozi key note govornika.

Jedan od najinteresantnijih govornika ovogodišnjeg foruma je i predstavnik IBM za Jugoistočnu Evropu, Peter Garšek. U posljednjih 23 godineposlovanja IBM ima najviše pateneta, preko 3000 naučnika za istraživanje inovacija, godišnji budžet od 6 milijardi, 13 inovacijskih labaratorija po cijelom svijetu i niz rezultata koji proizilaze iz toga. Razlog zašto inoviraju je jednostavan: potreba da IBM inovacijama transformira vlastito poslovno okruženje i svoje klijente.

"Sa jakom podrškom zajednice, preduzetnički pokušaji kreiraju mnogo više od samih poslova: stvaraju mogućnosti za mlade kroz otvaranje novih radnih mjesta, a sa druge strane oni čine zajednicu puno boljim i dinamičnijim mjestom za život. Iskustvo pokazuje da mladi preduzetnici koji doprinose razvoju lokalnih zajednica u srednjem roku postaju njihovi lideri. Jako je važno da se ovakvi procesi ne dešavaju samo na lokacijama na kojima se to očekuje, poput Sarajeva ili Banjaluke, već širom Bosne i Hercegovine, a po uzoru na svjetske tokove. SU16 prepoznajemo kao događaj koji ima potencijal da od učesnika ne napravi samo preduzetnike, već da im pomogne da postanu angažovaniji građani kroz učešće na ovakvim događajima, te da kroz njih pomažu i drugim kolegama da krenu izazovnim putem od svoje ideje do realizacije. Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se implementira uz podršku Vlade Švicarske ulazi u Sarajevo Unlimited 2016 sa konkretnim planom da se najbolje preduzetničke ideje spajaju sa mentorima, investitorima I tržištem", kaže Ranko Markuš, rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih, koji je partner foruma.

Sarajevo Unlimited organizuje se u partnerstvu sa Phillip Morris International, Projektom zapošljavanja mladih (YEP), Ambasadom Švicarske u BiH, Internacionalnim Univerzitetom u Sarajevu, Microsoftom i AmCham – Američkom trgovačkom komorom u BiH, a forum su podržali Vijeće ministara BiH, Vlada Kantona Sarajevo (Ured premijera Konakovića) i Američka ambasada u BiH. Ekskluzivno medijsko pokroviteljstvo dali su Klix.ba, N1, Oslobođenje i Antena Sarajevo.

Sponzori foruma su Grad Sarajevo, Mistral, Symphony, ProCredit Bank, ViaMedia, Telemach, Oracle, Mreža mladih Jugoistočne Evrope (SEEYN), Bisnode, BH Telecom, Fondacija „Mreže“, FotoArt, Akta.ba, Hotel Holidayi Unioninvestplastika. PR partner foruma je agencija Prime Communications.

Više informacija o samom forumu, učesnicima i sadržajima, te načinu kako učestvovati, dostupno je na zvaničnoj web stranici: http://weareunlimited.ba kao i na nalozima Foruma na društvenim mrežama: Sarajevo Unlimited FB stranici i Twitter nalogu @UnlimitedBiH.