biznis
0

Sarajevo: Treći sajam turske privrede od 7. do 11. novembra

FENA
Na trećem sajmu turske privrede od 7. do 11. novembra u Skenderiji u Sarajevu predstavit će se oko 90 turskih kompanija.

Sajam organizuje Prvredna komora Istanbula uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) na kojem će svoje proizvodne programe predstaviti turska preduzeća iz prehrane, tekstila, građevinarstva, drvne, elektro i metalske industrije i dr.

-Ovaj sajam bit će prilika turskim privrednicima da upoznaju mogućnosti BiH u pogledu trgovine i ulaganja, a istovremeno i prilika za bh. poslovne ljude da bliže upoznaju tursku ekonomiju, te da obave neposredne susrete s turskim privrednicima - istakao je danas u VTKBiH na konferenciji za novinare ambasador Republike Turske u BiH Tulen Bulent.

On je izrazio uvjerenje da će ovaj sajam doprinijeti unapređenju privrednih odnosa dviju zemalja.

Broj učesnika na sajmu turske privrede koji se predstavljaju i traže saradnju s bh. firmama, prema riječima dopredsjednika VTKBiH Mahira Hadžiahmetovića, povećava se svake godine.

On je dodao da trgovinska razmjena dviju zemalja nije na zadovoljavajućem nivou, ali da ima pozitivnih pomaka. Lani je iznosila 266 miliona dolara, a ove godine za devet mjeseci dostigla je 220 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom u ovoj godini veća je u odnosu na prethodne i iznosi devet posto.

U ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine Turska je lani učestvovala s 1,2 posto. Predsjednik Privredne komore Istanbula Cengiz Ersun kazao je da će se ove godine to učešće povećati na 2,5 posto.

-Osnovni cilj je da ovaj odnos u predstojećim godinama dostigne 10 posto i očekujemo da će sajam, koji se otvara u srijedu, biti doprinos tome – istakao je Ersun.