Razvoj grada
0

Sarajevo će tek dočekati veliki tržni centar

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je posljednjih godina došlo do nagle i intenzivne izgradnje shopping centara. Nakon Mercatora, Merkura, Interexa i drugih, nedavno je mjestu nekadašnje robne kuće Sarajka otvoren BBI Centar, a budućnosti možemo očekivati otvaranje novih zdanja modernih centara u gradu.

Trenutno su u glavnom gradu BiH otvorena brojna gradilišta, na kojim će u izvjesno vrijeme niknuti novi poslovni centri, od američkog malla Alta na Marin Dvoru, tornja saudijskog investitora Sarajevo City Center preko puta državnog parlamenta, do kompleksa koji uključuje tržni centar i hotel Importanne, svi izgrađeni pored glavne saobraćajnice u gradu.

Izgradnja i rekonstrukcija u ratom porušenoj zemlji kao što je Bosna i Hercegovina, svakako je hvale vrijedna stvar. No, kada su u pitanju shopping centri već se postavlja pitanje kada se treba zaustaviti i da li grad već ima previše tržnih centara.

Za stručno mišljenje obratili smo se Saidu Jamakoviću, direktoru Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. On je za Sarajevo-x.com istakao da je Sarajevo posljednjih nekoliko godina dobili niz atraktivnih objekata koji su dali novi šarm gradu, ali da tek predstoji izgradnja velikih shopping centara.

„Izgradnjom nekoliko objekata, kao što je pojedini tržni centri ili recimo objekta na mjestu bivšeg kina Kumrovec, smatram da je Sarajevo postalo ljepše, te da grad dobio ozračje nečeg novog i modernijeg. To je dalo novu sliku gradu, posebno dijelu koji ide uz tramvajsku prugu“, kazao je Jamaković.

Priča o previše sadržaja dobila je novi kontekst prelaskom iz jednog društveno-ekonomskog sistem u drugi. Pojavom kapitalizma i slobodne tržišne ekonomije stvaraju se nove mogućnosti kako investitorima, tako i potrošačima.

„U nekadašnjem socijalističkom sistemu imali smo sve programirano, pa prema tome koliko ima stanovnika, računao se i prostor i sadržaji su njima potrebni. U tržišnoj ekonomiji obim usluga se povećava, svaki tržni centar nekome tu uslugu približava. Tako je recimo Novo Sarajevo dobilo najviše izgradnjom tržnih centara, te postalo mjesto kvalitetnog boravka“, ističe on.

Međutim, on naglašava da Sarajevu tek predstoji izgradnja velikog tržnog centara kao što je Fis u Vitezu ili Shopping City Sud u Beču.

„Ne postoji mogućnost da ograničimo da neko otvori tržni centar, svi oni nastoje da zarade, svi se oni takmiče, neki od njih su stimulisani od strane države iz okruženja koja na taj način želi da povuče dio novca iz naše zemlje“, smatra Jamaković.