biznis
0

Sarajevo: Ambasador Italije u BiH danas posjetio SERDA-u

FENA
Ambasador Republike Italije u BiH Alessandro Fallavollita i zamjenik ambasadora za ekonomske poslove Luca di Gianfrancesco danas su posjetili Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju (SERDA).

Oni su s direktorom Ševkijom Okerićem razgovarali o aktivnostima koje SERDA realizira na području sarajevske makroregije, u okviru procesa regionalnog ekonomskog razvoja u BiH.

Ambadsador Fllavollita istaknuo je da su BiH i Italija važni vanjskotrgovinski partneri, što pokazuje i činjenica da je tokom protekle godine vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja povećana za 18 posto te je iskazao spremnost za nastavak saradnje Italije i BiH, posebno, u drvnoj industriji i turizmu.

Pokrenuta je inicijativa da 32 načelnika općina koje su u sastavu sarajevske makroregije posjete industrijske zone u Italiji koje su, kako je ocijenjeno, dostigle visoki stepen uređenosti.

Ambasador Fallavollita je iskazao podršku Italije BiH za ulazak u EU, te predložio direktoru SERDA-e pomoć italijanskih eksperata u edukaciji privrednika kako da koriste pretpiristupne fondove EU.