biznis
0

Saradnjom švedskih i bh. firmi otvoriti nova radna mjesta

FENA
Predstavnici desetak švedskih kompanija i veliki broj predstavnika bh. firmi i institucija vlasti okupio se danas u Sarajevu na "Danu švedske trgovine u BiH".

Kako je novinarima izjavio švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg, ovaj događaj predstavlja pokušaj švedske ambasade, Švedskog trgovinskog vijeća i Privredne komore Švedske i Norveške da omoguće stvaranje mreže, odnosno susreta predstavnika poslovnog svijeta i razmjenu informacija kako bi se istražile mogućnosti za buduće poslovanje.

Švedske kompanije koje su prisutne na konferenciji, njih desetak, u mnogim slučajevima predstavljaju ljudi porijeklom iz BiH. Cilj njihove posjete je da se susretnu s predsatvnicima bh. poslovne zajednice i istraže mogućnosti za zajedničko poslovanje.

Naime, naveo je ambasador Hedberg, najavljeno je učešće predstavnika oko 90 bh. kompanija i predstavnika vlasti na svim nivoima.

"Cilj današnjeg skupa je da nađemo sponu za zajedničko poslovanje švedskih i bh. kompanija. Znamo da u obje zemlje postoji jako obučen kadar, a u središtu pažnje kompanija koje su prisutne danas bit će drvna i metalska industrija, energetika i okoliš", kazao je ambasador Hedberg.

Istaknuo je da se nada da će u ovim teškim vremenima, današnji skup omogućiti povećanje saradnje između kompanija što će omogućiti stvaranje novih radnih mjesta.

Trgovinska razmjena između Švedske i BiH, međutim, nije zadovoljavajuća, upozorio je predstavnik Privredne komore Švedske i Norveške Slobodan Nešković.

BiH izvozi u Švedsku oko 35 miliona KM, a Švedska u BiH oko 45 miliona KM, što je beznačajan iznos, posebno za Švedsku, kaže Nešković.

Naglasio je kako je Švedska drugačija od ostalih zapadnih zemalja. Švedska, kao i druge nordijske zemlje, ima više izgrađenu osjetljivost prema okolišu, pravima radnika i socijalnoj sigurnosti.

To je zemlja s najviše multinacionalnih kompanija na svijetu u odnosu na broj stanovnika. Kompanije kao što su Ericsson, Volvo, Scania, IKEA i druge imaju ogroman obrt. S druge strane, u BiH zaista postoje mogućnosti i tradicija.

Zato, smatra Nešković, treba mnogo raditi na protoku informacija kako bi se pokazalo šta je moguće raditi u BiH i na kojim područjima je moguće sarađivati sa Švedskom.

"Još je važno napomenuti da Švedska možda nije neko veliko tržište, ali njene multinacionalne kompanije mogu biti kratica za bh. kompanije za čitav svijet", ocijenio je on.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj pripremio je za ovaj skup prezentaciju aktualnog stanja u energetskom sektoru u BiH, koji je danas u svijetu veoma atraktivan.

To se prvenstveno odnosi na zakonsku legislativu na kojoj se radilo u proteklih sedam mjeseci.

Ministar Trhulj je naveo da se radi o setu od sedam zakona. Već sutra će se u Parlamentu FBiH naći zakon o električnoj energiji, onda slijede zakoni o nafti, energetskoj efikasnosti, istraživanju i eksploataciji nafte i drugi.

Cilj je da se do februara naredne godine svi ovi zakoni usvoje na nivou Vlade FBiH, a do juna da ovaj set zakona bude usvojen i u Parlamentu FBiH, čime će se stvoriti realna mogućnost za ulaganja u energetski sektor u Federaciji BiH, naglasio je Trhulj.