biznis
0

Šanse za organsku proizvodnju hrane u BiH

FENA
U organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ekonomskog instituta Sarajevo danas je u Sarajevu predstavljena studija "Organska proizvodnja hrane - pokretač ruralnog razvoja BiH".

Osnovni ciljevi studije, kako je istakao direktor Ekonomskog instituta Sarajevo Anto Domezet, jesu stvaranje dodatne vrijednosti u organskom sektoru, novo upošljavanje, korištenje prirodnih resursa i kreiranje izvoznog potencijala.

Studiju je izradio ovaj institut uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i tehničku podršku Urban Instituta Washington.

U BiH je dosad uspostavljen mali, ali vitalan sektor organske hrane. Uspostava je vođena međunarodno finansiranim projektima i stoga sektor nije razvio sve neophodne preduvjete za održivi razvoj. Iako malen, on bilježi dobre ekonomske rezultate.

Sektor je uspostvljen na 262 ha obradivog zemljišta (samo certificirana proizvodnja) i na 440.000 ha šumskog zemljišta za prikupljanje šumskog bilja i voća. Grube procjene govore da je sektor (uključujući preradu i međunarodne projekte) uspio ostvariti prihod od 16 miliona KM, zapošljavajući oko 500 osoba u punom radnom vremenu i više od 4.000 osoba tokom sezone berbi i žetve.

Najbolji rezultati su zabilježeni na području izvoza. Lani je sektor uspio izvesti oko 1,5 miliona eura, što je više za 300 posto u odnosu na godinu ranije.

Također, uspostavljeno je međunarodno priznato tijelo iz BiH, Organska kontrola koja je važan dio lanca vrijednosti u bh. organskom sektoru. Prema nekim izvorima, organsko tržište u BiH raste uz godišnji porast od 10 do 20 posto.

Zainteresovane strane u sektoru organske hrane u BiH prepoznali su manjak regulatornog i institucionalnog okvira kao jednu od najvećih slabosti i ograničenja za budući razvoj sektora.