Rast prodaje pametnih telefona
0

Samsung ostvario rekordan profit

SRNA
Južnokorejski elektronski gigant "Samsung" ostvario je rekordan kvartalni profit od 4,7 milijardi dolara zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona, saopštila je kompanija.

U saopštenju se navodi da će "Samsung" ove godine uložiti 22 milijarde dolara u povećanje proizvodnje čipova i ravnih ekrana, kako bi dodatno odmakao manjim suparnicima.

Najveći "Samsungov" rival na tržištu pametnih telefona je američki "Apple", koji je u četvrtom kvartalu preuzeo poziciju najvećeg svjetskog proizvođača ovih aparata sa rekordnom prodajom 37,04 miliona iPhonea.

"Samsung" nije objavio podatke o prodaji, ali kompanija za tržišne analize "Strategy analitics" procjenjuje da je firma od oktobra do decembra prodala 36,5 miliona pametnih telefona. Trećeplasirana je finska "Nokia" sa prodatih 19,6 miliona aparata. 

Pametni telefoni čine oko 40 posto ukupne "Samsungove" prodaje mobilnih telefona.

Stručnjaci procjenjuju da će se tržište pametnih telefona ove godine više orijentisati na modele srednje i niže kategorije, koji su po cijeni pristupačniji većem broju ljudi.

"Samsung" se nadmeće sa "Sonnyjem" i "LG electronicsom" na tržištu televizijskih aparata, dok su mu rivali u oblasti čipova kompanije "Toshiba" i "Hynix".
"LG" je juče objavio podatke o gubicima u četvrtom kvartalu prošle godine u oblasti pametnih telefona i tabličnih računara, ali su opadajuće cijene njegovih televizijskih aparata počele da se stabilizuju.