Podaci za četvrti kvartal
0

Samsung ostvario rekordan profit u prodaji pametnih telefona

Klix.ba
Iz južnokorejske kompanije Samsung Electronics su izjavili da će zbog povećane prodaje pametnih telefona imati rekordan ostvareni profit za četvrti kvartal prošle godine.

Procjenjuje se da će ukupan profit biti više od 8,3 milijarde dolara, što je za 90 posto više nego u istom periodu 2011. godine. To će biti peti uzastopni kvartal u kojem je Samsung zabilježio rekordnu prodaju.

Analitičari vjeruju da će zbog popularnosti svojih pametnih telefona ova firma najvjerovatnije zabilježiti još veći profit u narednim mjesecima, prenosi BBC.

"Ne samo da prodaja njihovih pametnih telefona raste, već su oni naučili i kako da ostvare dobar profit tim prodajama. Kada se u obzir uzmu svi faktori, ovaj niz rekordnih kvartala će se najvjerovatnije nastaviti i u budućnosti", kazao je James Rooney, predsjednik kompanije Market Force, savjetničke firme iz Seula.

Glavni pokretač prodaje Samsungovih pametnih telefona, i pored velike konkurencije u vidu Appleovog iPhonea 5, je njihov model Galaxy S3. Pored toga, drugi rivali, kao što su Nokia i HTC, su također lansirali svoje uređaje sa operativnim sistemom Windows Phone 8, u pokušaju preuzimanja određenog dijela tržišta.

"Investitori se plaše da će se prodaja Samsungovih uređaja, nakon nekoliko rekorda, ubrzo znatno smanjiti. Tržište pametnih telefona ne može dugo održati svoj porast, jer se približava zasićenju", rekao je Kim Sung-soo, menadžer finansija firme LS Asset Management.