biznis
0

Samit o ekonomskoj krizi u Washingtonu 15. novembra

FENA
Prvi samit o ekonomskoj krizi održat će se 15. novembra u Washingtonu, uz učešće čelnika Grupe 20 najrazvijenijih zemalja, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

G20 okupit će glavne industrijski razvijene zemlje kao i velike zemlje u razvoju.

Jedan visoki zvaničnik američke administracije, koji je želio ostati anoniman, nešto ranije je izjavio da ovaj prvi samit "ima za cilj da razmotri uzroke finansijske krize, analizira postignute pomake, riješi krizu, razvije principe reformi neophodnih da se kriza ne bi ponovila te da zaduži radne skupine da formuliraju preporuke koje će dužnosnici predvidjeti tokom samita", javio je AFP.

Članice Grupe 20 (G20) su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Turska, Velika Britanija, SAD i Evropska unija.

"Kao učesnici u radu samita pozvani su izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predsjednik Svjetske banke, generalni sekretar Ujedinjenih nacija i predsjedavajući Foruma za finansijsku stabilnost", rekla je Perino.

Perino je također rekla da će administracija tražiti mišljenje pobjednika na predsjedničkim izborima u SAD-u, koji će biti održani 11 dana prije samita.

Američki predsjednik Bush, francuski predsednik Nicolas Sarkozy, čija zemlja trenutno predsjedava EU, i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, dogovorili su se u subotu u Kamp Davidu oko održavanja niza samita o svjetskoj finansijskoj krizi, poslije američkih predsjedničkih izbora 4. novembra.

Ideju je prethodno podržao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon, koji je ponudio da svjetska organizacija bude domaćin samita.