Mladi s idejom
0

Sami pokreću kompaniju za geoinžinjering

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Grupa mladih ljudi pod nazivom "Mladi E-Vision“ osniva omladinsku kompaniju u kojoj će zapošljavati isključivo mlade, obrazovane ljude iz Bosne i Hercegovine.

Radi se o grupi studenata koji se školuju na Građevinskom i Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu te jednom mladom profesoru društvenih nauka. Prosjek godina u grupi je 22 godine.

"Osnovi koncept naše kompanije jeste skup potreba naše zemlje na putu ka razvoju i ulasku u Evropsku uniju, odnosno kombinacija naučno-istraživačkog rada, biznisa i omladinskog poduzetništva", ističu u "Mladi E-Vision".

Njihov cilj je stvaranje kompanije za geoinženjering i geopodatke koja će imati posla narednih 25 godina, a u skladu s tim, mladi bi se trebali baviti sljedećim poslovima: digitalizacija gradova i prostornih mapa, a za potrebe grananja drugih kompanija, banaka, društava (razlozi su jednostavni: geodezija i GIS su u ekspanziji), zatim digitalizacija mapa minskih polja u BiH. U narednih 25 godina ni najbržim uklanjanjem sve mine neće biti uklonjene, a rok trajanja jedne mine je 100 godina, te su geodezija i mape potrebne za efikasno uklanjanje i upozoravanje od mina, poručili su.

Kompanija bi trebala obavljati poslove digitalizacije područja jezera Modrac, s obzirom da će u naredne tri godine Vlada Tuzlanskog kantona u taj posao uložiti oko sedam miliona KM, čime produžava vijek jezera za 100 godina. Radovi na čišćenju, uređenju i postavljanju filtera za prečišćavanje vode trajat će oko 25 godina, a za ovakvu kompaniju to je 25 godina sigurnog posla.

Naposljetku, projekat uključuje i digitalizaciju piramida u BiH, što je posebno bitno za promociju BiH i za njenu budućnost. Istraživanja će trajati 25 godina u čemu su ključne oblasti GIS planiranje i geoinženjering.

Trenutno su u fazi traženja sponzora koji će im pomoći u realizacije ove ideje.