biznis
18

Sam/a svoj/a gazda/rica: Od tehnološkog viška do poduzetnika

Klix.ba
U današnje vrijeme nije lako biti poduzetnik. Ili poduzetnica, svejedno. Ali, ima to i svojih prednosti. Upravo o tome se govori u publikaciji Sam-a svoj-a gazdaric-a čiji su glavni likovi mali poduzetnici i obrtnici koji i u uslovima i okruženju u kakvom živimo i poslujemo ipak uspijevaju da se izbore za svoj komad tržišta i svoj komad hljeba. Ili kruha, svejedno.
Iz njihovih iskustva svako od nas može mnogo toga naučiti. Publikaciju smo zamislili kao svojevrsni način da malim poduzetnicima i obrtnicima damo priliku da ispričaju vlastitu priču, da promovišu svoj rad i rezultate, za šta uglavnom i nemaju sredstava. Da kažu šta ih to muči, šta bi država i vlast trebale popraviti i poboljšati, kako pomoći i njima, ali i drugima. Sa druge strane, željeli smo da iz njihovih priča, iskustava i ideja koje su realizovali i realizuju uče svi oni koji žele da započnu posao, a boje se ili sumnjaju da se u sadašnjim okolnostima može bilo šta započeti i uspjeti, kazala je Mevlida Novalić, urednica publikacije i voditeljica projekta Informacije, ideje, mogućnosti u okviru kojeg je publikacija i izdana.

Svaka priča ima svoju poruku, kaže Novalićeva, ali je značajno spomenuti priču i iskustvo Taiba Ormanovića koji je kao tehnološki višak, sa stažom od 25 godina otpušten, a od otpremnine je kupio dvije krave i danas je uspješan poduzetnik. Ili, Edine Bašić, koja je u sarajevskom Zavodu za slabovidnu djecu završila školu za fizioterapeute, a onda bezuspješno tražila posao sve dok nije odlučila da pokrene vlastiti.

Osim priča, publikacija nudi detaljne i razumljive informacija o tome kako napraviti vlastiti biznis, gdje i kako se registrirati, gdje tražiti stručnu pomoć, poticaje, kredite.

"Sam/a svoja gazda/rica će biti trajno na raspolaganju na portalu udruženja Pozitivne vrijednosti www.vrijednosti.com, s tim da imamo namjeru da je kontinuirano dopunjavamo novim informacijama i novim iskustvima, kako bismo pratili dešavanja i nudili aktuelne informacije", dodala je Novalić.

Projekat Informacije, ideje, mogućnosti osmislilo je udruženje Pozitivne vrijednosti i realiziralo uz podršku Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.