biznis
14

Sajam turskih proizvoda u BiH: Šarolika ponuda uz folklor i puhanje stakla

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskoj Zetri danas je otvoren Šesti sajam turskih proizvoda u BiH u organizaciji Privredne komore Istanbula. Na sajmu izlaže 60 turskih firmi iz raznih sektora privrede.

Posjetioci mogu uživati u turskim čajevima, staklenim proizvodima koje prave puhanjem direktno pred kupcem, raznim slasticama, a mogu se pronaći i korisni kućanski proizvodi. Tu su i edukativni programi te turističke ponude. Cijela ponuda upotpunjena je tradicionalnim folklorom i predmetima od stakla koje zanatlije prave puhanjem.

Potpredsjednik Privredne komore Istanbula Dursun Topçu podsjetio je da je prvi Sajam turske privrede u BiH organizovan 2003. godine i posjetilo ga je 2.000 ljudi.

"Na sajmu 2012. godine je bilo 8.000 posjetilaca. Nadam se da ćemo ovu cifru ove godine prevazići. Moram izraziti veliko zadovoljstvo zbog otvaranja ovog sajma i postavljanja jedne čvrste spone koja će ojačati odnose Turske i BiH koja čvrstim koracima napreduje u procesu obnove i reformi. BiH nije sama na ovom putu. Republika Turska je uz nju svojom državom, narodom i privredom, isto kao što smo i danas zajedno", rekao je Topçu.

Povećana trgovinska razmjena između BiH i Turske

Istakao je kako BiH i Turska mogu još unaprijediti odnose i saradnju jer ove dvije zemlje vežu snažne historijske, geografske i kulturne veze.

"Zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini koji predstavlja najliberalniji sporazum koji je naša zemlja potpisala sa državama Balkana, anulirani su carina i dvostruki porezi, te se ubrzano povećava broj turskih investicija u BiH. Ovim sajmom imamo cilj da se uspostavi nova saradnja između bh. i turskih privrednika", dodao je Topçu.

Sajam se održava u dvorani Huan Antonio Samaranch na 15.000 kvadratnih metara. Svi boksovi izgledaju identično, no sadržaji su potpuno različiti. Sve je urađeno na visokom profesionalnom nivou. Na otvorenju sajma obratio se i Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koji je kazao kako je trgovinski bilans između BiH i Turske u usponu.

"Trgovinska razmjena između ovih dviju zemalja prije 10 godina bila je 135 miliona eura, a prošle godine je bila 500 miliona eura. Pokrivenost uvoza izvozom je bila 5,5 posto, a danas je 46 posto. Veći je uvoz iz Turske, ali je to znatan napredak. Nije to rezultat čisto trgovinskih odnosa, to je rezultat posebnog odnosa turske vlasti i privrede prema BiH. Želim posebno naglasiti tri momenta koja to potvrđuju: prošle godine su BiH zadesile velike poplave i Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je pritekla upomoć. Prošle godine smo imali problem s velikim količinama mesa koje nismo mogli plasirati i Turska je prihvatila da 15.000 tona proda na turskom tržištu po izuzetno povoljnim uslovima. Isto je bilo i sa viškom mlijeka. Turska je prihvatila da uzme sve viškove, ali druge zemlje preko kojih se prevozilo nisu to dozvolile", podsjetio je Vasić.

Turska izvozi u sve zemlje svijeta

Generalni sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak istaknuo je vrline turske privrede i saradnje BiH s njom.

"Postoji samo jedna zemlja na svijetu u koju Turska ne izvozi. To je mala zemlja u indijskom okeanu za koju ja nisam ni čuo. Možda su u međuvremenu turski proizvodi došli i do te zemlje. To samo govori o ekonomiji jedne zemlje, dobrom privrednom razvoju i kvalitetu turskih proizvoda. Turska je trenuto sedmi trgovinski partner BiH i idemo u dobrom smjeru", rekao je Tinjak.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay zahvalio se svim organizatorima u Turskoj i BiH na saradnji i predivno uređenom sajmu.

"Prošle godine je povećan plasman bh. robe u Turskoj više nego što je turske u BiH. To nas raduje zato što je uravnoteženost u trgovinskim odnosima vrlo važna. Zato na ovaj sajam ne gledamo samo kao na sajam turskih prozivoda. Mi ovakav sajam posmatramo kao izuzetnu priliku da se 60 privrednih subjekata upozna s budućim partnerima iz BiH i učine prve korake za saradnju u budućnosti", kazao je Erginay.

Šesti sajam turskih proizvoda u BiH bit će otvoren do 17. maja ove godine.

Vezani članci