Više od 100 izlagača
0

Sajam INTERIO 2013 atraktivan i nezaobilazan događaj u regiji

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Međunarodni sajam šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta - INTERIO 2013 danas je zvanično otvorio vrata u Centru Skenderija Sarajevo. Crvenu vrpcu, koja je simbolično označila otvaranje jednog od najznačajnijih sajmova u regiji, presjekli su premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, ministri u Vladi KS te direktor USAID-ove misije u BiH Davdi Barth.

"U ime Vlade KS čestitam sajmu INTERIO 2013, koji je postao jedan od najznačajnijih događaja u regiji i šire u oblasti drvne industrije. To dokazuje i broj izlagača kojih je više od 100 iz 13 zemalja regije i Evrope. Ovo je događaj za poslovne ljude da razmijene iskustva i dogovore posao, ali i prilika da dovedemo evropsku i svjetsku pamet u Sarajevo i kažemo svijetu da imamo kvalitetne resurse, znanje i želju da pravimo pomake", rekao je premijer Zeljković te se zahvalio svim izlagačima i gostima što su izabrali Sarajevo za mjesto susreta.

Sajam INTERIO 2013 otvorio je ovogodišnju sajamsku sezonu u Centru Skenderija, koji se, kako je rekao direktor Centra Hajriz Bećirović, prije 70 godina opredijelio da bude mjesto organiziranja ovakvih sajmova.

"Spoj raznovrsnosti i kreativnosti izlagača i dizajnera stvara sliku nezaobilaznog i atraktivnog sajma u regiji za industriju namještaja. Posebnu zahvalnost izražavam predsjedniku i ministrima Vlade KS, koji su došli da podrže ovaj sajam", dodao je Bećirović.

Sektor drvne industrije najbolji u izvozu

Kako je istaknuto na današnjoj svečanosti otvaranja sajma INTERIO 2013, sektor drvne industrije je najbitniji sektor u izvozu iz BiH i čini 10 posto izvoza drvne industrije. Kako je istakao Ismet Kumalić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, drvna industrija je jedina grana koja ostvaruje suficiti u međunarodnom trgovanju i iz godine u godinu nastavlja svoj uspon.

"U 2012. godini drvna industrija je izvezla 126,5 miliona maraka, što je za 11,3 posto više nego 2008. godine, kada je ostvaren najbolji izvoz. Pozitivno je to što je uvoz umanjen za 28 posto, što pokazuje da se okrećemo našim poduzetnicima i industriji", kazao je Kumalić.

Ministar Emir Hrenovica kazao je kako je 65 posto bogatstva KS u šumarstvu, te da je drvna industrija koja obuhvata primarnu i finalnu industriju namještaja značajan faktor privrednog kretanja u BiH.

INTERIO 2013 više od sajma namještaja

Sajam INTERIO 2013 organizovan je u saradnji sa USAID-Sida FIRMA projektom te će u okviru njega biti organizovane brojne manifestacije, okrugli stolovi, susreti...

"Sajam INTERIO je više od sajma namještaja i treba ga iskoristiti za širenje kontakata i saradnje. To je prilika da se steknu novi kupci i da BiH osvoji nova tržišta", rekao je David Barth, direktor misije USAID-a u Sarajevu te podsjetio da će u okviru sajma biti održan konkurs u dizajnu "Od drveta s ljubavlju", kao i izložba "Žene u dizajnu", gdje će 15 mladih žena predstaviti svoje dizajnerske radove. Izložba se održava u okviru USAID-ovog obilježavanja mjeseca marta 2013. kao mjeseca posvećenog jačanju ženskih prava.

Brojne manifestacije

Najavljen je i okrugli sto o temi "Razvoj radne snage - izazovi, potrebe i mogućnosti", čiji je cilj da se utvrde mogućnosti postojećeg sistema obrazovanja u odnosu na potrebe privrede, zatim identificiraju područja najznačajnijeg unapređenja, mogućih modaliteta, kao i nosilaca aktivnosti, te omogući dijalog između obrazovnih institucija i poslodavaca.

Drugog dana Sajma bit će upriličeni Poslovni B2B susreti bh. proizvođača s agentima i kupcima s tržišta Njemačke, Velike Britanije, Švedske i Hrvatske, dok će treći dan biti održan stručni seminar o temi "Izazovi i trendovi u drvnoj industriji“.

U okviru Sajma bit će održana i 6. godišnja zajednička šumarska konferencija (JAFC), posvećena razmjeni iskustava na suzbijanju nezakonitih aktivnosti u šumarstvu, promociji i prezentaciji novih projekata i unapređenju odnosa s drvnom industrijom BiH.

Sajam INTERIO 2013 bit će otvoren do 18. marta. Za poslovne posjete otvoren je od 10:00 do 15:00 sati (13., 14. i 15. marta) uz cijenu ulaznice od 5 KM. Za širu javnost Sajam je otvoren od 15:00 do 19:00 sati (13., 14. i 15. mart) po cijeni ulaznice od 1 KM, a 16., 17. i 18. marta, od 10:00 do 19:00 sati, također po cijeni od 1 KM.