Savjet RS za privatizaciju
0

Saglasni sa stečajem u paljanskoj Hidrogradnji

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Savjet Republike Srpske za privatizaciju danas je na sjednici kojom je predsjedavao entitetski premijer Aleksandar Džombić dao saglasnost na protokol o saradnji između Vlade RS-a, preduzeća “Integral inženjeringa” AD Laktaši, GIK "Hidrogradnja" AD Pale i Sindikalnog odbora tog preduzeća.

Taj dokument predviđa da će privatizacioni ugovor kojim je “Integral inžinjering” kupio "Hidrogradnju" biti sporazumno raskinut, a to preduzeće ide stečaj kako bi se reorganiziralo.

"Integral inžinjering“ duguje radnicima "Hidrogradnje" i do 48 plaća zbog čega su već protestirali, a prijetili su blokadom puta Foča-Gacko.

Protokolom se definiše da će Vlada RS-a, u skladu sa pozitivnim zkonskim propisima, deblokirati račun Hidrogradnje, da će “Integral” osigurati sredstva za izmirenje potraživanja radnika, u ukupnom iznosu od 510.000 KM, a najkasnije do 10. aprila.

Kako se dodaje, entitetska vlada će omogućiti ovjeru zdravstvenih knjižica radnicima "Hidrogradnje", u periodu do pokretanja stečajne reorganizacije.

Savjet za privatizaciju razmatrao je i izvještaj o sprovedenoj kontroli izvršenja obaveza zadržavanja pretežne djelatnosti i investiranja u preduzeću „Fabrika duvana“ AD Banja Luka, a koji je morao ispoštovati većinski vlasnik preduzeće “Antonić trade” iz Laktaša.

Zadužena je Investiciono-razvojna banka RS-a da analizira izvještaj i, kako se navodi u saopćenju iz Vlade RS-a, najkasnije u roku od 10 dana dostavi ga na razmatranje Savjetu za privatizaciju RS-a.